Till sidans huvudinnehåll
Hisingsbron sedd från älven, upplyst med orange ljus.
Foto: Per Sundström

Hisingsbron vinner internationellt pris

Publicerad 21 november 2023

Hisingsbron har vunnit det prestigefyllda internationella priset IABSE Project and Technology Awards 2023 i kategorin små väg- och järnvägsbroar.

IABSE, International Association for Bridge and Structural Engineering, är en vetenskaplig förening som arbetar för att synliggöra avancerad byggnadsteknik av stora hus och broar och som består av medlemmar i 100 länder. Varje år delar föreningen ut det internationella priset i flera olika kategorier och i år var det alltså Hisingsbron som vann en av kategorierna i tuff konkurrens med fyra andra tekniskt intressanta broar runt om i världen.

– Den här utmärkelsen är ett kvitto på att Hisingsbron är en unik bro med en tekniskt mycket avancerad konstruktion. Under byggnationen hade vi flera stora utmaningar, bland annat när det gäller grundläggningen i den göteborgska leran och monteringen av brons stora tunga delar, där det krävdes millimeterprecision, så vi är mycket stolta över att bron uppmärksammas i internationellt och bidrar till att sätta Göteborg på kartan, säger Christer Niland, avdelningschef på exploateringsförvaltningen i Göteborgs Stad.

Den del av Hisingsbron som går över Göta älv har designats för Göteborgs Stad av DISSING+WEITLING Architecture, LjusArkitektur, ELU och Leonhardt Andrä und Partner. Bron öppnades för gående, cyklister, bilar och bussar den 9 maj 2021. Den 16 augusti samma år började spårvagnar trafikera bron och den 5 september kom Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf till den officiella invigningsceremonin för Hisingsbron.

– Med Hisingsbron har vi både fått ett fantastiskt byggnadsverk och en gata i staden som binder samman älvstränderna. Bron ska hålla i över 100 år och kunna öppnas för fartyg flera gånger varje dag året om, så det är ett spännande uppdrag att vara med och förvalta Hisingsbron, säger Axel Wannerskog, planeringsledare byggnadsverk på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

I kategorin små väg- och järnvägsbroar nominerades:

  • River Beas Bridge, i Himachal Pradesh, Indien
  • Adige River Bridge i Egna, Italien
  • Changde-Yiyang-Changsha High-Speed Rail Bridge i Kina
  • Waaban Crossing i Kanada
  • Hisingsbron i Göteborg, Sverige

Bilder på de nominerade broarna och övriga kategorier.

${loading}