Till sidans huvudinnehåll
Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborg

Biologisk mångfald är grunden för en levande stad

Publicerad 22 maj 2024

När variationen inom de gröna och blåa miljöerna är stor kan göteborgarna räkna med att naturen levererar nytta till staden. Därför vill Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare, öka den biologiska mångfalden.

Vad är egentligen biologisk mångfald?

– Biologisk mångfald består av tre delar. Till att börja med behöver staden en mångfald av livsmiljöer, det vill säga ekosystem. Det kan vara skogsbryn, strandängar eller älvkanter. I dessa livsmiljöer ska det finnas en mångfald av arter, men vi vill också ha en genetisk variation inom arterna. Hög variation inom alla dessa tre delar ger en hög biologisk mångfald.

Varför är detta så angeläget?

– Det är superviktigt eftersom biologisk mångfald är förutsättningen för en attraktiv och robust stad som kan möta klimatförändringarna. En stad där vi kan räkna med att få alla de tjänster som ekosystemen ger – luftrening, skugga, vindskydd, rening och fördröjning av regnvatten, livsmedel och hälsofrämjande effekter.

Vad behöver vi värna lite extra?

– Riktigt gamla uppvuxna träd är stora värdebärare för biologisk mångfald. De är hem för många olika djur och insekter, men också växter som exempelvis lavar. Dessa träd är betydelsefulla inte bara för staden utan också för omlandet. Utanför städerna finns inte så många stora äldre träd kvar.

Mer information

Den 22 maj är internationella dagen för biologisk mångfald. Den instiftades av FN för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Ekosystem och biologisk mångfald är ett av de globala målen för hållbar utveckling.


 


${loading}