Skola som arena gav Göteborg silver i europeisk tävling
Publicerad 10 juni 2025
The Eurocities Awards är en utmärkelse för 220 större städer i Europa. Vid finalen i Portugal tävlade Göteborg mot Turin, Helsingfors, Nice och Gaziantep som också var nominerade i kategorin ”Inspiring city initiative”. Efter att en jury och representanter från 220 städer i Europa lagt sin röst på sitt favoritbidrag stod det klart: Turin vinner guld och Göteborg silver.
–Tävlingen belönar städer som gör insatser för att förbättra livskvaliteten hos stadens invånare. Att vinna silver är därför ett otroligt erkännande för oss. Det betyder att vi i Göteborg är en förebild för andra städer i Europa. Det märkte vi också av vid finalen då vi fick flera förfrågningar om studiebesök, säger David Geiser Mellkvist, utvecklingsledare på grundskoleförvaltningen och fortsätter:
–Det visar även vilken vikt det är att Göteborg medverkar i internationella forum där lärandet går båda vägar och där man kan hjälpa varandra i hur man tar sig an komplexa samhällsfrågor. David Nilsson från Socialförvaltningen Nordost fyller i:
-Att vi prisas internationellt ser jag som ett kvitto på att vi i komplexa samhällsproblem har lyckats med att samverka och göra det tillsammans med barn, unga och vuxna i områdena. Att inte blunda för problem och utmaningar men möta dem gemensamt, inlyssnande och medskapande utifrån respektive roller.
David Geiser Mellkvist och Anna Grunander från grundskoleförvaltningen och David Nilsson från socialförvaltningen Nordost. Foto: Eurocities
–Målet med Skola som arena är att skapa mer jämlika uppväxtvillkor för barn och unga – men det kan ingen verksamhet lösa på egen hand. Därför bygger Skola som arena på ett samarbete mellan skola, socialförvaltning, näringsliv, civilsamhälle och kommunala bostadsbolag, säger Anna Grunander, utvecklingsledare på grundskoleförvaltningen.
Satsningen Skola som arena
Skola som arena finns på skolor i områden där barns uppväxtvillkor är utmanande. Till exempel på grund av trångboddhet, låga inkomster eller få fritidsaktiviteter i området.
–Vårt arbetssätt går ut på att vi öppnar upp skolors lokaler före och efter lektionstid. Det för att barn och vuxna ska kunna delta i eller hålla i kostnadsfria aktiviteter här. Till exempel har vi föreningar som erbjuder sportaktiviteter, föräldragrupper som ordnar olika familjeaktiviteter och ungdomar som driver filmprojekt och cuper. På så vis blir skolan en mötesplats där barn och unga kan spendera sin fritid i närheten av viktiga vuxna. Något som bidrar till trygga sammanhang – vilket kan ha stor betydelse för hur barnen lyckas i skolan och hur det går för dem senare i livet, säger Anna Grunander.
Skola som arena har gått från två skolor 2016 till 22 skolor 2025. Till hösten utökas dessutom satsningen med en ny skola: Sjumilaskolan.