Lindholmshamnen först i stan med grön refug fylld av liv
Publicerad 18 september 2024
Att de två asfalterade refugerna i Götaverksgatan nu byggs om till en biotoprefug är resultatet av en nära samverkan mellan Göteborgs Stad, Atrium Ljungberg samt konsortiet för Lindholmshamnen, där HSB, Peab Bostad, Riksbyggen, Skanska och Älvstranden Utveckling AB ingår. En samverkan med målet att stärka Lindholmshamnen som Lindholmens gröna lunga genom att tänka nytt tillsammans.
– Vad vi känner till så har detta inte gjorts tidigare utan är ett helt nytt sätt att arbeta med trafiklösningar som bidrar till en grönare och mer hållbar stad, berättar Desirée Bosch, projektledare vid exploateringsförvaltningen.
Bygger med återbrukat material
Förutom befintliga träd kommer växter som idag står tillfälligt på Grönsakstorget att återanvändas på den 700 m2 stora ytan. Med buskträd, klätterväxter och örter skapas en grönskande oas som tillhandhåller ekosystemtjänster som bullerdämpning, vindskydd, luftrening, temperaturreglering samt dagvattenhantering. Även markskiktet med ängsplantering bidrar till att fördröja och rena dagvatten.
Inte bara växtmaterial återanvänds, även massor att plantera i. De kommer från stadens lager tillsammans med sten, ris, stockar och annat naturmaterial som ska bli till stenmurar, rishägn, fågel- och fladdermusholkar samt insektshotell.
– Med biotoprefugen bidrar vi till en god livsmiljö inte bara för de som bor och vistas i området. Den kommer också att vara gynnsam för pollinerande insekter och andra småkryp, vilket är viktigt för en ökad biologisk mångfald, säger Åsa Svensson, projektledare vid Älvstranden Utveckling AB.
Arbetsmarknadslag och skolbarn med och bygger
Byggnationen av biotoprefugen sker med hjälp av stadens arbetsmarknadslag, som erbjuder sysselsättning och arbetsträning för personer som stått länge utanför arbetsmarknaden. Även skolor är med och bygger.
– Förskolan Götaverksgatan 22 bygger och målar insektshotell och Brottskärrsskolan bygger fågelholkar. På så sätt blir de delaktiga i framväxten av sin närmiljö och stad, samtidigt som de lär sig om djur och växter, säger Åsa Svensson.
Eldrivna maskiner för lägre klimatutsläpp
Alla maskiner som används för att bygga biotoprefugen är eldrivna. Det ger mindre störande ljud, vilket är positivt både ur arbetsmiljösynpunkt och för de som vistas i området.
– Med elmaskiner får vi heller inga utsläpp av hälsovådliga ämnen och betydligt lägre klimatpåverkande utsläpp än om vi hade använt konventionella maskiner, förklarar Desirée Bosch.