Anna är årets svensklärare
Publicerad 25 maj 2020
— När jag träffar mina tidigare elever skrattar de åt mig och säger saker som ”kors i taket”, ”vilse i pannkakan” eller ordning och reda, pengar på fredag” berättar Anna Månsson Nylund med ett skratt. Begrepp som inte alls är självklara för barn eller den som inte har svenska som modersmål.
Det är tyst i Landamäreskolan. Solen lyser genom de stora fönstren när några hämtar sina barn på fritidshemmet. De andra medarbetarna sitter runt om skolan och har planeringsdag.
— Vi vill utbilda goda läsare och skribenter som tror och förstår att de kan påverka, berättar Anna Månsson Nylund.
Hon menar att Landamäreskolan överlag är duktig på undervisning i språk och har fortfarande svårt att smälta att just hon har fått Svenska Akademins svensklärarpris.
— Vi undervisar på den nivå som eleverna befinner sig i sin utveckling. Vi stöttar dem så de får känner sig säkra och kan gå vidare. Det är viktigt att vi visar tilltro till eleverna, fortsätter hon.
Anna berättar att hon fått mycket inspiration och kunskap genom Teachers College i New York. Hon har varit där tre gånger på olika stipendier och lärt sig om läsande, skrivande och undervisning.
— På skolan har vi ett gemensamt intresse för deras sätt att se på språk, undervisning och lärande, tycker hon.
Vad vill du göra för prispengarna?
— Det är roligt att skolan får 30 000 kronor som vi kan använda till att köpa skönlitteratur till skolbiblioteket.
Du får 50 000 kronor själv, vad vill du göra med dem?
— Jag har inte hunnit smälta detta än, men kanske kan jag skriva den boken jag har gått och drömt om – en bok om undervisning i läsning och skrivning.
Vad händer nu?
— Jag har varit lärare på deltid de senaste åren. Det blir mycket planering och arbete kring undervisning tillsammans med kollegerna på skolan. Men till hösten ska jag ha en egen klass – kanske en etta, säger hon och spricker upp i ett leende.
Här kan du läsa mer om Teachers College Reading and Writing Project