Lena Carlsson och Ylva Callderyd, specialpedagoger. Foto: Petter Trens.
Tillgängliga lärmiljöer ger barn trygghet och självkänsla
Publicerad 15 november 2023
Att arbeta med så kallade tillgängliga lärmiljöer är ett sätt att skapa bättre förutsättningar för att alla barn ska kunna leka, lära och utvecklas i förskolan.
– Barnen är huvudpersonerna i förskolan och när de får vara i främsta rummet så skapar det trygghet och självkänsla, säger Ylva Callderyd, specialpedagog i förskoleförvaltningen.
Det finns tre olika lärmiljöer: den fysiska, den sociala och den pedagogiska.
Ett exempel är när barnen ska klä på sig för att gå ut. För en del barn kan det vara en enkel uppgift, medan andra kan behöva mer struktur och stöd för att känna att de klarar av det.
– Den pedagogiska lärmiljön innebär att pedagogen har förberett barnen i förväg på vad som ska hända redan innan de är i hallen. Pedagogen har också planerat hur många barn och vilka barn som ska befinna sig i hallen samtidigt – den sociala lärmiljön, säger Lena Karlsson, specialpedagog.
Den fysiska miljön är också viktig för att få barnen att bli mer delaktiga och självständiga.
– För att ytterligare hjälpa barnen är den fysiska lärmiljön utformad så att det finns bilder på plaggen barnen ska ta på sig och i vilken ordningsföljd. De kan också lätt nå kläderna själva, säger Lena Karlsson.
Med tillgängliga lärmiljöer får alla barn lov att ta plats.
– När de får den möjligheten ser de glädjen i att vara tillsammans med andra, de förstår fördelarna med olikheter och de blir demokratiska medborgare. De får också med sig en förväntan om att bli tagna på allvar, och det gynnar dem hela uppväxten, säger Ylva Callderyd.