Till sidans huvudinnehåll

Sommarjobbare berättar

Publicerad 29 juni 2023

Två sommarjobbare, Kokob Tewolde och Zeineb Abugireda, har varit på grundskoleförvaltningens HR-avdelning i två veckor. De har bland annat intervjuat andra sommarjobbare på skolor och skrivit en artikel om hur det är att vara sommarjobbare. Läs deras fina artikel här!

Presentation

Vi som skriver den här artikeln är två sommarjobbare som jobbat på grundskoleförvaltningen i Gamlestads torg. Vi har inte jobbat med liknande jobb förut därför anser vi att det är nytt och spännande på olika sätt. Dels för att vi får lära oss om hur arbetslivet går till samt att få en ny blick av hur vår egna framtid kan se ut. 

Utifrån vårt perspektiv som ungdomar kan vi se en stor skillnad mellan den här arbetsplatsen och exempelvis i skolan då det är stökigare. Däremot är det väldigt lugnt där det finns en bättre arbetsro vilket gör att man kan koncentrera sig bättre.

Det har varit underhållande att träffa nya människor samt de anställda för att veta hur de ser på att vara sommarjobbare utifrån olika synvinklar. Det vi just jobbar med är att intervjua andra sommarjobbare i vår ålder men även handledare, vi ställer bland annat frågor om deras arbetsplats osv för att få ett nytt perspektiv om vad folk tycker om sommarjobb. 

Intervjuer

Sean är 17 år, och sommarjobbar på Ellen Keyskolans fritidshem. Han svarade lite annorlunda än de andra intervjuade vi ställde frågor till. 

Varför sökte du till sommarjobb?

Han svarade att han ville ha något att göra under sommarlovet men främst för att tjäna lite egna pengar. 

Alma, 18 år, är en av flera sommarjobbare som vi intervjuat. Hon jobbar på ett fritidshem på Ellen Key skolan och besvarade frågan:

Tycker du att det gynnar ungdomar i Göteborgs stad att ha möjligheten till att sommarjobba?

Alma berättar bland att det ger erfarenheter som man kan ha nytta av senare i framtiden “Man förbättrar sin arbetserfarenhet istället för att vara ute och göra något dumt, man kan sedan ha det i sitt CV när man faktiskt ska söka jobb” säger hon

Precis som många andra sommarjobbare som vi har intervjuat anser Emilia, 16 år, att det är viktigt att ha arbetserfarenheter som man kan ta med i sitt CV, vilket gynnar en när man väl ska söka jobb. Hon tycker dessutom att det är kul att testa på olika yrken så man vet vad man gillar. Emilia sommarjobbar på Påvelundsskolan inom vaktmästeri.

Tillsammans med en rad andra frågor så besvarade Lale, 18 år som också jobbar på fritidshem på Ellen Keyskolan. 

Om du fick beskriva ditt sommarlovs jobb med 3 ord, vilka tre ord hade du valt? 

Lale valde att använda orden händelserik eftersom att man stöter på något nytt varje dag. Ibland kan barnets humör ändras från dag till dag och det är viktigt att vara redo för vad man ska ställas inför och på vilket sätt man ska hantera det.

Det kan också vara utvecklande på det sättet att man lär sig från barnen när de pratar om olika saker såsom deras problem men även att man lär barnen utifrån sina upplevelser och erfarenheter.

Lale anser även att jobbet är roligt eftersom barnen på fritidshemmet har mycket att säga, de är underhållande och hon upplever att ju yngre man är desto öppnare man är och att med åldern så blir man mer instängd i sig själv. 

Det här är sommarjobb 

- Sommarjobb ger unga möjlighet att lära sig om arbetslivet och vad som krävs för att vara en framgångsrik anställd. De kan även hjälpa unga att hitta sin passion och lärarinriktning genom att ge dem erfarenhet inom olika branscher och yrken. Dessutom kan sommarjobb ge unga en känsla av självständighet och ansvar eftersom de måste hantera sina egna pengar och arbetstider, säger Nicoline Blidberg, enhetschef på kompetensförsörjningsenheten.


${loading}