Gårdstensskolan: Alla vuxna på skolan är viktiga
Publicerad 20 augusti 2024
Victoria Brobbey och Faduma Ali jobbar som lokalvårdare på Gårdstensskolan. De får stora bamsekramar av eleverna när vi rör oss igenom skolans korridorer.
– Lokalvården här har väldigt bra kontakt med eleverna. De är trygga vuxna som eleverna litar på. De är också extra ögon, som till exempel när en elev avviker från klassrummet. Då finns Victoria, Faduma eller någon av de andra kollegorna i korridoren för att fånga upp eleven, säger rektor Anna Kristina Jerlhag.
Faduma Ali har jobbat som lokalvårdare på Gårdstensskolan i ett och ett halvt år. Hon trivs bra och känner många elever som går på skolan. – Vi ser oss som en del av skolan.
Victoria Brobbey har jobbat på Gårdstensskolan i fem år. – Här har vi inställningen ”hur kan vi hjälpa och hur kan ni hjälpa”. Vi är en skola för alla, med viljan att hjälpa varandra och stötta eleverna, menar Victoria.
Eleverna visar större hänsyn
Den goda kontakten har gjort att eleverna visar större hänsyn, eftersom de känner den som behöver städa upp efter dem. Faduma berättar om när skolans intendent tog en elev på bar gärning med att klottra.
– Eleven kom fram till mig och bad om en svamp för att tvätta bort det de ritade på väggen. Det var intendenten som sagt till dem att nu måste Faduma städa bort detta och det ville inte eleven, berättar Faduma.
– Titta, nu målar de på papper i stället för att klottra på väggen, säger Faduma Ali.
Toaletterna – allas angelägenhet
På en mellan- och högstadieskola som Gårdstenstensskolan är toaletterna alltid ett aktuellt ämne. Och som på många andra skolor har det varit en del bus och stök på skolans toaletter. Ett sätt att närma sig ämnet har varit att låta eleverna diskutera.
– Vi har varit inne i klassrummen tillsammans med skolans specialpedagog för att prata om toaletterna och hur man kan göra det mer trivsamt. Eleverna har funderat över vilka stora kostnader det blir när man stökar ner, som till exempel om man häller ut all tvål ur pumpen eller drar ut allt toalettpapper ur rullen, säger Lenita Johansson Ngupe, enhetschef för lokalvården på Gårdstensskolan.
Efter turnén i klassrummen såg Lenita en förbättring direkt, främst utifrån mängden hon vanligtvis beställer:
– Ganska snabbt efteråt märkte vi att vi inte beställer lika mycket papper och tvål. Det funkar verkligen att ta dialogen. Sedan är detta något som man måste arbeta med aktivt hela tiden.
Enhetschef Lenita Johansson Ngupe och
rektor Anna-Kristina Jerlhag. – Vi ser alla vuxna i skolan som en del av
helheten, säger rektor Anna-Kristina.