Till sidans huvudinnehåll
Lekplats med gungar och rutschkana. I förgrunden den gräsplan. Intill lekplatsen ligger en tennisplan.

Björnarna tar plats när Långa gångens lekplats rustas upp

Publicerad 2 april 2024

Vad vet du om olika björnarter, hur känns det att krypa in i ett ide och hur vore det att ”klappa en björnunge”? Det kan du få svar på när Långa gångens lekplats öppnar i höst, efter att den nu rustas upp på temat världens björnar.

Med start under våren 2024 rustar vi upp Långa gångens lekplats i Örgryte/Härlanda på temat björnar. Förutom björnskulpturer i trä kommer lekfulla informationsskyltar om världens björnar att sättas upp. Det blir en ny sandlåda, en klurig klätterställning samt en ny hinderbana med stockar och rep att balansera över och en tunnel att krypa igenom.

Unika lekredskap tillverkade i stadens snickeri

Dessutom kommer det att finnas björniden i trä att gömma sig i och björnsiluetter i trä i naturlig storlek att jämföra sig med. I dungarna omkring lekredskapen placeras stockar och stenar för att locka till rörelse och väcka upptäckarlust.

– De flesta lekredskapen tillverkar vi i stadens eget snickeri, berättar Marie Pell, projektledare vid exploateringsförvaltningen.

Gungor och rutschkana finns sedan tidigare på platsen. Alldeles intill ligger också en tennisplan som kommer att vara kvar som den är.


Många nya aktiviteter på temat björnar när Långa gångens lekplats rustas upp för att locka fler.

Nya aktiviteter ska locka fler

Temat och de nya aktiviteterna är ett resultat av dialoger med barn och personal på förskolorna som ligger i närheten av lekplatsen. Temat kopplar också till grönområdet i närheten som kallas ”Björnvallen”, där det finns en skulptur av en björn.

– Tanken är att lekplatsen efter upprustningen inte bara ska locka besökare från närområdet utan också från andra delar av staden. Därför kommer den att innehålla fler och varierade aktiviteter för yngre såväl som lite äldre barn. Den ska även uppmuntra vuxna att delta, till exempel genom att läsa på skyltarna, berättar Marie.

Stora träd flyttas till lekplatsen

Förutom nya lekredskap blir det nya bänkar och bänkbord, tillverkade i stadens snickeri. Det blir bättre belysning och mer grönska. Bland annat kommer fem stora träd att planteras. De har tidigare flyttats tillfällig från staden till en plantskola på grund av bygget av Västlänken.

– Nu flyttar träden hit för gott för att bidra till att skapa karaktär på platsen. Med stora träd får vi också så kallade ekosystemtjänster som att skydda mot väder och vind, ta hand om regnvatten och att rena luft, förklarar Marie.

Under upprustningen kommer lekplatsen att vara avspärrad men tennisplanen kommer att vara tillgänglig. Helt klar planeras upprustningen att vara under hösten 2024. Då byter också lekplatsen namn till ”Björnlekplatsen”. 

${loading}