Till sidans huvudinnehåll
Dunk och flaskor med klistermärke på en hylla. I flaskorna och dunken finns lagrat vatten att använda vid kris.
Rekommendationen är att ha minst tre liter krisvatten per dag och person hemma för att klara sig under de första dagarna av en kris.

Eget krisvatten hemma är en del av samhällets beredskap

Publicerad 20 november 2024

18 november börjar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skicka broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till 5,2 miljoner svenska hushåll. På grund av det försämrade läget i vår omvärld råder MSB oss svenskar att ha minst en veckas hemberedskap. På Kretslopp och vatten vill vi därför passa på att påminna dig om att ha krisvatten hemma. Vi frågade Josefin Lundberg Abrahamsson, chef över Göteborgs dricksvattenproduktion om råd.

– Rekommendationen är att ha minst tre liter krisvatten per dag och person hemma för att klara sig under de första dagarna. Efter det ökar behovet av vatten. Sedan ska man också tänka på husdjur som behöver vatten. Det är viktigt att tänka på att det vi själva gör är en del av hela samhällets beredskap, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Tre råd för att förvara krisvatten

För att förvara krisvatten hemma är hennes råd att:

  • Fylla rena flaskor eller dunkar med dricksvatten av god kvalitet, gärna kommunalt dricksvatten.
  • Skruva åt korkarna noga.
  • Förvara flaskor och dunkar med krisvatten mörkt och gärna svalt.


Det går inte att säga exakt hur länge man kan förvara krisvatten och sedan dricka det. Enligt Livsmedelsverket kan det aldrig bli farligt att dricka krisvattnet om man har följt de tre punkterna ovan, men rekommendationen är att byta ut krisvattnet några gånger per år.

– Du får titta, lukta, smaka och göra en bedömning själv. Självklart försämras vattnets lukt och smak efter en lång förvaring, säger hon.

Saker att tänka på

Personer med kraftigt försvagat immunförsvar kan vara mycket infektionskänsliga och ska vara försiktiga med att dricka vatten som har stått ett tag.

  • Vattnets lukt och smak kan försämras vid långvarig lagring.
  • Byt vattnet några gånger per år och använd gärna det vatten som du byter ut för att till exempel vattna blommor, eller spola med i toaletten.
  • Ha en plan för dig och dina grannar.

– Det viktigaste är att du har krisvatten för de första dagarna och att du sedan kan använda samma kärl för att hämta mer vatten. Vid en långvarig och omfattande vattenläcka kommer kommunen att ställa ut vattentankar, men detta vatten kommer i första hand gå till samhällsviktiga verksamheter som sjukvård, säger hon.

Hennes råd är att göteborgare ska ha en plan för att klara sig utan dricksvatten i den egna kranen en längre stund.

– Ofta finns det dricksvatten i kranen i någon annan del av staden. Hur kan du ta dig dit? Vi behöver också tänka ut hur vi som grannar kan hjälpa varandra vid en kris, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Vi bygger Sveriges beredskap tillsammans och du är en del av den.

${loading}