Till sidans huvudinnehåll
Dörrarna står öppna så  man ser in på växterna inne i Vattenhuset
I nästa etapp, när Tropikhuset restaureras, kommer besökarna kunna komma in i Vattenhuset genom en egen ingång. Foto: Carl Edholm

Första etappen klar i Palmhusets restaurering

Publicerad 24 november 2023

Palmhuset i Trädgårdsföreningen är en av Göteborgs mest ikoniska byggnader. Palmhuset är kulturhistoriskt mycket värdefull, och är byggnadsminnesförklarad sedan 1976. Nu är första etappen i den restaurering som ska bevara byggnaden för framtiden klar. Det är Vattenhuset som nu bland annat fått ett nytt klimatsystem och nya glasrutor.

Jag är så lycklig över detta! Hela restaureringen har fungerat bra, och de nya systemen kommer att underlätta vårt arbete betydligt, säger Stephan Hammar, trädgårdsmästare i Palmhuset.

Den 1 december öppnar Vattenhuset för besökare igen.

Växterna har klarat sig bra

Palmhusets restaurering har bara börjat. Totalt kommer den ta fyra somrar, 2023-2026. En stor anledning till att restaureringen görs under sommarhalvåret är för att göra det lättare att hantera de växter som egentligen inte tål vårt kalla klimat. Under arbetet har de fått stå i de låga växthusen som ligger intill Palmhuset.

Det handlar om tropiska växter som inte tål temperaturer under 18-20 grader. Det var lite nervöst när vi skulle flytta tillbaka dem igen. Vi fick skjuta fram det några dagar på grund av kyligt väder, men till slut kom det en mild dag när vi flyttade över dem, säger Stephan Hammar.

Ett träd med gröna blad står med rötterna i en damm.Mangroveträdet är den enda växten som stått kvar under restaureringen. Hela dammen, inklusive trädet, täcktes över med ett klimat-tält med värmefläkt. Även fiskarna i dammen har varit kvar under renoveringen. Foto: Carl Edholm

Nya system underlättar skötseln

Förutom att restaurera själva byggnaden genom att blästra och måla järnkonstruktionen och byta ut allt glas, så har Vattenhuset utrustats med nya, automatiska system som ska styra bland annat klimat och luftfuktighet.  Allting styrs från en central klimatdator, som efter alla renoveringsetapperna kommer att kunna reglera systemen i hela huset. Eftersom grundförutsättningarna för de nya systemen nu finns på plats kommer de andra huskropparna kunna kopplas på efter hand som de blir klara.

Ett glastak med tunna gardiner halvvägs fördragna över taket.

Det nya glaset ger mer ljusinsläpp. Skuggväven hjälper till att reglera temperaturen. Foto: Carl Edholm

Tropikhuset näst i tur

Nästa steg är att restaurera Tropikhuset, som är huskroppen mellan Vattenhuset och det stora mittskeppet. Planeringen börjar nu under hösten, och renoveringen drar igång när våren kommit igång ordentligt. En utmaning i den etappen är till exempel att fler växter kommer att behöva stå kvar på sina platser, eftersom det bland annat handlar om stora träd. Men Stephan Hammar ser fram emot att gå vidare med arbetet.

Det är så roligt att vara med och förvalta detta kulturarv. Vi har cirka 360 000 besökare per år, och upplever inte att antalet har minskat på grund av restaureringen. Tvärtom är det många som är intresserade och ställer frågor, säger han.

Exempel på vad som gjorts i restaureringen:

  • Blästring och målning av järnstommen
  • Detaljer har målats om i mer historiskt korrekt färgsättning
  • Allt glas är utbytt från plexiglas till riktigt glas
  • Aluminiumdörrar har bytts ut mot traditionella spegeldörrar i trä
  • Nytt befuktnings- och klimatsystem som styrs centralt
  • Nya tillbyggnader på baksidan som innehåller bland annat teknik till befuktningssystemet
  • Nytt system för vädring med luckor både i golvnivå och i taket. Luckorna i taket är kopplade till styrsystemet
  • Ny skugg- och energiväv i taket som skyddar både mot stark sol och kyla och kan regleras genom styrsystemet
  • Ny LED-belysning, som kan justeras och ställas in för olika evenemang
  • Nytt ljudsystem som är separat till varje hus, så att man kan ha stämningsljud, musik till evenemang och liknande.


Näckrosor på en vattenspegel.

Nu till vintern så ska Stephan Hammar så nya jättenäckrosor, som historiskt varit en av huvudattraktionerna i Palmhuset. Fröna kommer detta år från Bergianska trädgården i Stockholm. Foto: Carl Edholm

En man på en stege skruvar på en ljusrigg i taket.

Ny belysning monteras i Vattenhuset. Foto: Carl Edholm

Fasad med många fönster fotograferad från sidan.

Palmhuset från 1878 har ett stort kulturhistoriskt värde, med såväl nationell som internationell betydelse. Det finns få liknande historiska växthus av samma storlek bevarade i Europa. Foto: Carl Edholm


${loading}