Till sidans huvudinnehåll

Eleven väljer bok - då ökar läslusten

Publicerad 22 mars 2019

På Ellen Keyskolan väljer eleverna själva vilka böcker de ska läsa. Sedan spelar de upp en del från boken för klassen. Detta ökar lusten att läsa även bland dem som brukar smita från böckerna, menar svensklärare Maria Ankarlund.

Under tiden hon arbetade som läs- och skrivutvecklare funderade Maria Ankarlund mycket på hur en lärare kan få elever till att bli intresserade av böcker.

Alla elever läser olika fort och vill läsa olika böcker. Jag tänkte att alla kan läsa en vanlig bok från biblioteket och på den vägen är det, berättar Maria.

En händelse i boken spelas upp inför klassen

Maria börjar med att själv läsa alla böcker och presenterar dem för klassen.

- Varje vecka får eleverna välja mellan olika böcker. Vi har böcker i olika genrer och svårighetsgrader.  Det är alltid en grupp som läser samma bok. Den gruppen får i uppgift att spela upp en läskig eller rolig händelse i boken som de tyckte var extra intressant. I teatern övar vi oss på att lyssna och dela saker med varandra, säger Maria.

Läslusten ökar

Elever som tidigare satt av tiden vid läsning har berättat att de gillar en viss bok och läser nu fler böcker av samma författare.

- Jag hör hur elever prata om läsning och tipsar varandra om böcker på raster. Jag har arbetat med att låta eleverna välja bok i snart tio år. Det fungerar för alla åldrar. Det är bara att anpassa böckerna, tipsar Maria.

Se när Maria tipsar om böcker i filmen:

 

${loading}