Till sidans huvudinnehåll

Sång och dans på fritidshemmet när eleverna övar inför musikalen

Publicerad 8 juni 2022

Eleverna sjunger taktfast ”blinka lilla stjärna där”. Med betoning på varje ord - stackato. Pontus Bertling musiklärare på Gamlestadsskolan hjälper musikalkören med elever från förskoleklass till årskurs 2 att värma upp rösterna inför dagens repetition. För om en vecka ska de spela upp sin musikal för elever och föräldrar.

Det är fredag eftermiddag inför långhelg. Föräldrarna hämtar och det blir färre och färre som sjunger i kören. Barnen ska hem.

Musikalen ger mer än sång och musik

— Vi har pratat länge om gemenskap och om att vara snälla på fritidshemmet. Samtidigt vill vi utveckla vissa av barnens förmågor. Att kunna arbeta i grupp, att kunna hålla takten och att utveckla språket. Dessutom har vi övat finmotorik genom att skapa rekvisita med mycket hjälp av Ava Hadidi förskollärare på fritidshemmet. Och i slutändan handlar det mycket om att eleverna ska våga ta plats.

Frida Burtea, förskollärare på fritidshemmet förklarar tyst i pauserna då eleverna inte dansar. För hon har ansvar för dansnumren. Medarbetarna har ansvar för olika delar av musikalen. För någon vecka sedan möttes grupperna för gemensam repetition första gången.

— Vilket lyft det blev då, säger Carina Larsson förskollärare på fritidshemmet.   

Hjälp, jag har gått vilse – vet inte var jag är. Två av eleverna sjunger till tonerna av klassiska beatlessången ”Help”. Kören tar ton och det låter riktigt bra.

Filip Jonasson på fritidshemmet kom på idén om musikalen. Han spelar gitarr. Och följer noga med i repetitionen.

Några mellanstadieelever är med och dansar. De tyckte musikalen verkade rolig och ville vara med. Alla elever på skolan kommer att vara bjudna på föreställningen för att låta sig inspireras för framtida projekt.

Får äntligen träffa vårdnadshavarna

— Två års pandemi utan mycket kontakt med vårdnadshavarna har varit jobbiga fortsätter Frida Burtea.

Men nu blir det ändring på det.  

Eleverna som inte är med i själva musikalen ska ordna biljetter, baka kakor, samla in pengar med mera.

— Så de får också viktiga arbetsuppgifter som ger dem kunskap och erfarenheter, avslutar Frida Burtea.${loading}