Till sidans huvudinnehåll
Gatubild med människor och en reklamskylt med budskapet
Biblioteken i Göteborg uppmuntrar göteborgarna att utforska världen med böckernas hjälp. Foto: Pär Johansson

Utforska världen med ditt bibliotekskort

Publicerad 4 december 2023

Att resa med böckernas hjälp – det vill Biblioteken i Göteborg sätta fokus på med sitt nya budskap “Låna en bit av världen” som lanseras med en kampanj i början av december. Runt om i staden, på spårvagnar och informationstavlor, syns tre läsande personer som placerats i var sin fiktiv AI-genererad miljö; en regnskog, en öken och ett undervattenslandskap.

– Vi vill lyfta möjligheten att ta del av världen genom att läsa böcker. På biblioteket står allt från tropiska regnskogar till böljande oceaner och vidsträckta sanddyner och väntar på dig, helt gratis. Allt du behöver är ett bibliotekskort, säger Anna Petrén-Kihlström, verksamhetsområdeschef på Stadsbiblioteket.

På Backa bibliotek, Frölunda bibliotek pop up (i Frölunda torg), Opaltorgets bibliotek och Stadsbiblioteket kan göteborgarna uppleva kampanjens miljöer i en mer konkret form. Här installeras nämligen speciellt inredda läshörnor under vecka 49 – som bland annat skyltar med inlånade gosedjur från Universeum – där besökarna kan slå sig ner och drömma sig bort en stund. Och om reslusten slår till, står bibliotekarierna redo med boktips.

– Vi har väldigt kunnig och engagerad personal på våra bibliotek, fortsätter Anna Petrén-Kihlström. De kan inspirera både stora och små och lyssnar gärna in vad just du är nyfiken på.


I kampanjen syns läsande personer i olika fiktiva miljöer, bland annat en tropisk regnskog. Foto: Pär Johansson

Under hashtaggen #LånaEnBitAvVärlden uppmanas besökarna att berätta om sina resor i böckernas värld, och därigenom inspirera andra. Kampanjbilderna tar avstamp i tre olika böcker – En världsomsegling under havet (Jules Verne), I människans skugga (Jane Goodall) och Tusen och en natt – och miljöerna har skapats med hjälp av AI-teknik.

– Vi hoppas att de fantasifulla bilderna lyser upp i decembermörkret och väcker läslusten hos göteborgarna. Dessutom hoppas vi att få in många “restips” från våra besökare, säger Maria Kopp, kommunikatör som arbetat med kampanjen.

Biblioteken i Göteborg består av 25 bibliotek, två bokbussar och två servicestationer. Hitta ditt närmaste bibliotek, och mer läsinspiration, på goteborg.se/bibliotek.

Här nedanför syns kampanjens tre olika motiv i rörligt format:

${loading}