Göteborg tar krafttag för cirkulär masshantering i nytt projekt
Publicerad 29 januari 2025
Projektet, som vid årsskiftet 2023/24, är en direkt följd av kommunfullmäktiges beslut i juni 2023 att lägga till mål och åtgärder för cirkulär masshantering i stadens avfallsplan. Initiativet syftar till att minska avfallet, effektivisera resursanvändningen och bidra till stadens övergripande miljö- och klimatmål.
Bred samverkan för hållbar stadsutveckling
En arbetsgrupp bestående av representanter från olika förvaltningar och kommunala bolag inom stadsutveckling har sedan uppdraget startade arbetat med att ta fram gemensamma strategier. Fokusområden inkluderar:
- Lokalisering av masslogistikanläggningar, nuläge?
- Identifiering av möjliga platser för mellanlagring av massor
- Vägledningar för återvinning och återanvändning av massor
- Hur kan vi öka återanvändningsgraden och minska uppkomsten av massor?
- Vilka arbetssätt och stöd behövs från oss som beställare?
- Hur kan förfrågningsunderlagen förbättras för att möjliggöra nya lösningar?
I oktober 2024 hölls den första workshopen med deltagande av stadens stadsutvecklande förvaltningar och kommunala bolag för att samla input kring fungerande arbetssätt och metoder för cirkulär masshantering i olika skeden av stadsbyggnadsprocessen.
— Den 22 januari bjöd arbetsgruppen in marknaden till workshop nummer två för att lyssna på erfarenheter och tankar på hur vi till exempel kan öka återanvändningsgraden och minska uppkomsten av massor för att nå målen, säger Marie Peterson, enhetschef på exploateringsförvaltningen.
Miljömässiga och ekonomiska fördelar
Projektet förväntas ge betydande miljövinster genom:
- Minskad klimatpåverkan från transporter
- Minskat behov av jungfruligt material från bergtäkter
- Förbättrad luftkvalitet och ljudmiljö i staden
Dessutom kopplar initiativet an till flera av FN:s globala hållbarhetsmål, inklusive mål 11, 12, 13 och 15.
Vad händer nu?
— Status i projektet är att man nu börjar bli klara med de vägledningar som är ett av uppdragen att ta fram. Vi ser även på en GIS-lösning som ett första steg in i en praktisk lösning och för att kunna planera för en massbalans i och mellan projekt – för det är i de tidiga skedena vi kan påverka bäst för att nå målen, säger Marie.
Det finns också planer på externa workshops för att utbyte gällande bland annat masshantering, masslogistik och drift av masslogistikcentra.
Med detta initiativ tar Göteborg ett stort steg mot en mer hållbar och resurseffektiv stadsutveckling, vilket placerar staden i framkant när det gäller cirkulär ekonomi inom byggsektorn.