Till sidans huvudinnehåll

Goteborg.se ligger nere på söndag 16 juni kl. 9-15

Senast uppdaterad: 14 juni 2024 klockan 10:33

På söndag 16 juni utför vi underhåll på goteborg.se. Det innebär att goteborg.se ligger nere ungefär klockan 9-15, men det kan bli klart tidigare. Vi hoppas att det inte skapar problem för dig och att du har möjlighet att besöka webbplatsen en annan tid.

Hultskolan vann årets tekniktävling på Chalmers

Publicerad 18 mars 2020

I årets upplaga av Tekniktävlingen handlade det om att bygga en modell av en forskningsstation på planeten Mars med alla möjliga utmaningar som det innebär. Fem skolor gick till final och fick göra upp i ett sista tävlingsmoment.

Den 4 mars var det final för fem klasser i årskurs sex i multisalen på Chalmers. Det var fem göteborgsskolor som tagit sig till finalen där det gällde att bygga ett så högt torn som möjligt av papper och en halv meter tejp. I vinstpotten låg den årliga vandringspokalen och ett stipendium på 5 000 kronor. Klassen som lyckades bäst var Hultskolan från Askim. 

Även de andra skolorna fick 5000 kronor till sin klasskassa så ingen gick lottlös från tävlingen. De övriga skolorna som kom till final var, Påvelundsskolan, Taubeskolan, Fridaskolan och Kompassenskolan från Öckerö. 

Årets tävlingsuppgift

Eleverna skulle bygga en fysisk modell av en rymdstation på planeten Mars och ta fram ett team för forskare, ingenjörer och andra nödvändiga kompetenser. Teamet uppdrag var att leva, umgås, arbeta med att utforska planeten Mars och samtidigt hålla kontakt med jorden. 

Kort om Tekniktävlingen:

Tekniktävlingen är en lagtävling som riktar sig till årskurs 6. Alla elever i klassen är med och tävlar och tävlingen genomförs i två olika steg: en kvalificeringsomgång och en finalomgång. Tävlingen startades år 1993 på Tekniska Samfundet och syftar till att stimulera intresse för teknik utifrån ett hållbart samhällsperspektiv. Innehållet är kopplat till kursplanerna och kan vara ett stöd i tex teknikundervisningen. Under årets omgång har närmare 1000 elever deltagit.

Om uppdraget kan du läsa här: https://www.chalmers.se/sv/samverkan/skolsamverkan/Grundskolan/Sidor/Tekniktavlingen.aspx


${loading}