Till sidans huvudinnehåll

Den lilla skolan mitt i stan

Publicerad 2 december 2021

Det märks att rektorn och lärarna är stolta över sin skola. Den lilla byskolan mitt i stan. Ända sedan starten 1991 har de firat var tionde eller femtonde år. Eller som nu att Gustaviskolan funnits i 30 år. Inför varje firande så har eleverna varit med och skapat ett fint textilverk och så har de gjort även den här gången. Verket består av tygbitar som eleverna har skapat själva och som sedan fogats ihop till en stor väggbonad.

Dagen till ära har pedagogen Eva Johansson bjudits in, för att berätta lite om skolans och framförallt om byggnadens historia. Eva Johansson var med när skolan startade för 30 år sedan och jobbade kvar fram till sin pension för några år sedan.

Alla barnen sätter sig i den vackra trappan och lyssnar till Evas berättelse. Eleverna är minst lika stolta som lärarna över sin skola. Genast räcker de upp handen och vill veta mer om det som Eva berättar.

  • Det var roligt att bli inbjuden och få träffa en del av de äldre eleverna som jag känner sedan tidigare. Gustaviskolan är inte bara en vanlig grundskola utan det är också en väldigt vacker skola med en historia och med många vackra detaljer både på insidan och utsidan säger Eva.

Traditionen med att skapa textilverk till varje jubileum står Gerd Reidun Stern för. Reidunn arbetar som skoladministratör sedan många år och hon är lite av en spindel i nätet.

Fakta Gustaviskolan

  • Huset byggdes 1881 och ritades av arkitekten  Adrian C. Peterson.
  • Byggnaden uppfördes som läroverk till Göteborgs handelsinstitut och hade då plats för cirka 100 handelsstudenter.
  • Snart blev huset för trångt för handelsstudenterna som flyttade till andra lokaler 1914.
  • Under en kort period 1918 då spanska sjukan härjade fungerade klassrummen som sjuksalar.
  • 1925 flyttade Göteborgs arbetarinstitut in på övervåningen och då fick huset sitt nuvarande namn, Arbetarinstitutet.
  • 1991 bildas Gustaviskolan som flyttar in i den vackra nyrenässansbyggnaden i centrala Göteborg, mittemot Pedagogen och strax intill Grönsakstorget.
  • Gustaviskolan är en liten skola med förskoleklass, årskurserna 1–5 och fritidshem. Idag går cirka 150 elever på skolan. 
${loading}