Välkomna till det nyrestaurerade Tropikhuset i Palmhuset!
Publicerad 22 oktober 2024
Det är ett luftigare och ljusare Tropikhus som kommer att möta den som går in genom de nya trädörrarna. Precis som i Vattenhuset så har allt glas i taket bytts ut, och gjutjärnsstommen har återfått sin forna glans. Det har också installerats nya system för luftfuktighet och värme, nytt bevattningssystem och växtbänkarna har rustats upp.
– Restaureringen är väldigt lik den som gjordes i Vattenhuset i etapp 1, den största skillnaden är att vi nu har haft mycket kunskap med oss från första omgången, säger Albin Hofmeijer, byggledare hos entreprenören FO Petersson.
Under etapp 2 har Tropikhuset genomgått en restaurering.
Lärdomar från Vattenhuset handlar till exempel om när de ska göra vad. Till exempel att det är bra att grundmåla så snabbt som möjligt efter blästring så att järnstommen inte hinner börja rosta, hur de får tältet som skyddar växterna att hålla tätt när de blästrar gjutjärnsstommen och hur de ska sätta upp tält och ställningar så att de kommer åt att göra alla moment ordentligt.
Tillbaka till ursprunget
Restaureringen handlar framför allt om att byggnaden ska hålla länge till, men handlar också om att återställa Palmhuset till sin forna glans. Till exempel har aluminiumdörrarna från 1980-talet bytts ut till trädörrar i 1800-talsstil, men med automatisk öppning och stängning, och väggen mellan Tropikhuset och Mittskeppet har fått nya pilastrar – alltså dekorativa, fyrkantiga pelare som ger ett smäckrare, mer tidsenligt utseende.
De nya trädörrarna och pilastrarna är exempel på hur Tropikhuset har restaurerats för att återfå en typisk 1800-talsstil.
Stephan Hammar som är trädgårdsmästare håller tillsammans med sina kollegor på att flytta tillbaka alla växter som under sommaren bott i ett annat växthus. Han säger att även de håller på att titta på att återställa i alla fall delar av utbudet av växter till hur de tänkte för snart 150 år sedan.
– Vi vill återintroducera vissa arter som de hade här under 1880-talet. Då var grundtanken att visa upp växter som var viktiga ur till exempel ekonomiskt eller medicinskt syfte. Vi har dokument där de nämner till exempel kaffe, sockerrör, kamfer, bomull, ris, papyrus och kalebassträd. Vissa av dem har vi redan, menvi kommer titta på att köpa in fler växter på samma tema. Det är kul att ha med sig originaltankenför huset i arbetet.
Han är mycket nöjd med hur restaureringen har gått hittills.
–Det är superfint, verkligen! Tillsammans med den automatiska befuktningsanläggningen och våra nya skuggvävar så kommer växterna att må bra. Och den automatiska växtbäddsbevattningen kommer att spara tid för oss som jobbar här.
Tropikhuset är återigen fyllt med växtlighet.
Nästa år restaureras Mittskeppet
Nu pågår redan kunskapsöverföring och förberedelser inför nästa års etapp. Då har turen kommit till den stora, mittersta delen av Palmhuset.
Nästa år restaureras den stora, mittersta delen av Palmhuset, Mittskeppet.
– Det är en mycket större etapp så planering pågår redan för det kommande arbetet. Den här gången kommer vi behöva starta upp tidigare under säsongen för att hinna med. Därför siktar vi på att börja arbetena i slutet av februari efter kameliablomningen, säger Charlotte Karlsson, beställaransvarig för projektet från stadsfastighetsförvaltningen.