Till sidans huvudinnehåll

Elever uppträdde med egna dikter

Publicerad 17 december 2021

Det är samling i gymnastiksalen som idag är scen och salong. Redan när de första tonerna slås an så är eleverna med. De kan alla texter och melodier och de sjunger med. De märks att de tränat flitigt på alla sånger under höstterminen.

På Tretjärnsskolan har eleverna fått sina dikter tonsatta. Texterna handlar om delfinen som kan göra konster, om regnet som aldrig vill sluta eller att blommor är gula. Men det finns också en djupare mening bakom orden. Det är OK att känna sig liten och när man inte klarar allt. Du ska vara en god kompis och alla får vara med i leken.

Saknade musiklärare på skolan 

Linda Comstad Odén är speciallärare på Tretjärnsskolan och den som tillsammans med försteläraren Lisa Bergman dragit i projektet. I Angered finns en tradition inom kulturskolan sedan flera år att låta elever skriva egna texter och sedan tonsätta dem. Det är ett positivt sätt att stärka elevers självförtroende och skaparkraft. 

- Jag saknar att vi inte har haft egen musiklärare på skolan så förra året fick jag tag på  Kulturbyrån Gira genom att ansöka om pengar via skapande skola. De är musikpedagoger som har varit hos oss under hösten och besökt alla klasser vid minst tre tillfällen, säger Linda Comstad Odén.  

Lärare fick lära sig skriva egna dikter

Men det började med att alla lärare fick lära sig skriva dikter. Författaren Britta Stensson, som också arbetat som pedagog i Angereds kulturskola, kom på besök och höll föreläsning. Här fick lärare också pedagogiska verktyg för hur de ska inspirera elever till ett eget skrivande.

- Nu under hösten har alla elever fått läsa poesi och pröva på att skriva egna dikter. Dikterna har sedan tonsatts av Ewa J Kristeberg och Åsa Ericsson på Kulturbyrån Gira. När eleverna fick höra sina egna dikter tonsatta till riktiga sånger blev de överväldigade och ville genast skriva fler dikter, berättar Linda Comstad Odén.

Utvecklande för alla

Det här har varit ett så lyckat projekt där alla har fått delta och lärt sig så mycket. Vi lärare känner att vi har fått nya verktyg att använda i klassrummet tillsammans med eleverna. Och eleverna har upptäckt att de kan skriva och att deras ord betyder något. De kan uttrycka både känslor och kloka tankar. Kanske har vi några blivande artister på gång här i Lövgärdet, avslutar Lisa Bergman.


FAKTA
Kulturbyrån Gira är sprungna ur Angereds Kulturskola och består av musikpedagogerna Ewa J Kristeberg och Åsa Ericsson samt dans och cirkuspedagog Anna Segerbrant. Gruppen arbetar med fortbildning för pedagoger och kulturprojekt för barn. Arbetet med att tonsätta barns dikter har de gjort sedan nittiotalet. Skivor: Små Storverk tillsammans med barn i Angereds kulturskola och Avgaser och Kärlekspussar finns på Spotify.


${loading}