Till sidans huvudinnehåll

Mariell Frostenäs, elevassistent: Jag är en extra hand där det behövs

Publicerad 5 mars 2021

— Vi anpassar skoldagen till elevens behov. Vi lägger skoldagen och undervisningen på den nivå som passar eleverna. Det de klarar försöker vi utveckla. Och vi blir så stolta när de lyckas.

Mariell Frostenäs är elevassistent på Amhultgården i Torslanda – en del av Torslandaskolan Grundsärskola.

Två små flickor sitter i klassrummet och skämtar med fröken att de vill ha sommarlov. Vårsolen bränner genom det stora fönsterrutorna.

— Jag är en extra hand där det behövs. I klassrummet, på rasterna och i matsalen. Överallt där eleverna behöver ett extra stöd, fortsätter hon.

Elevernas behov styr arbetet

Alla elever på Amhultgården har intellektuella funktionsnedsättningar. Det kan vara väldigt olika behov som eleverna behöver hjälp med. Som sondmatning eller behöva ta hänsyn till olika sjukdomar som epilepsi eller diabetes.

— Det är klasslärarna som styr lektionerna. De kan ha tagit fram material, men eftersom en läser och en annan bara kan bokstäverna än, kan det bli olika. Då kanske jag plockar fram extramaterial – eller när en elev tröttnar hjälper jag till, fortsätter Mariell Frostenäs.

Hon tycker alla lärare skulle praktisera på grundsärskola för att se hur mycket stödmaterial det finns.

— Det är en förmån i grundsärskolan att vi är så många medarbetare. Vi kan göra varje lektion speciell och anpassad till varje elev. Och vi har bra lokaler där eleverna kan arbeta i olika rum, säger hon.

Vill bli lärare

Mariell Frostenäs är utbildad frisör. Men nu har hon bestämt sig för att bli speciallärare och arbeta på en grundsärskola. Det betyder att hon får gå lärarhögskolan och sedan arbeta som lärare i tre år. Först då kan hon läsa till speciallärare.

— Det är ett härligt, givande och spännande arbete – dagarna är aldrig lika, säger hon med ett stort leende.

— Vi arbetar för att eleverna ska bli så självständiga som möjligt och att de ska kunna klara sig så långt som möjligt utefter deras förutsättningar i samhället.

PS: Lärarhögskolorna blev 1977 en del av universitet eller högskola. Utbildningen till speciallärare är tre år. 

${loading}