Till sidans huvudinnehåll

Förvaltningsrätten gör samma bedömning som förvaltningen

Publicerad 27 mars 2025

Många medier har tidigare uppmärksammat att en synskadad bronsmedaljör inte längre får ledsagning för sin träning. Nu har förvaltningsrättens dom kommit och bedömer att förvaltningen för funktionsstöd har gjort rätt.

- Vi har full förståelse för att det är tufft för alla som får sitt stöd förändrat. Men vi behöver följa lagen och förvaltningsrättens dom visar att vi gjort rätt, säger Karin Hanson, verksamhetschef för avdelning myndighet på förvaltningen för funktionsstöd. 

Personer som har rätt till insats enligt LSS behöver tillhöra personkrets tre. Det innebär att funktionshindret är livslångt eller mycket långvarigt och inte av tillfällig eller mer övergående natur. Funktionshindret ska vara stort och orsaka betydande svårigheter i den dagliga livsföringen inom flera viktiga livsområden samtidigt, till exempel boende, fritid eller behov av habilitering eller rehabilitering. Exempel på personer med sådana funktionshinder kan vara de med uttalade rörelsehinder, förlamningar eller grava hörsel- eller synnedsättningar. Men Förvaltningsrätten bedömer, precis som förvaltningen för funktionsstöd, att personen inte tillhör personkrets tre.

- Det är lättare för synskadade att klara sig själv idag än tidigare. Även rättspraxis förändras över tid, vilket gör att vi behöver följa lagen för att kunna ge likvärdigt stöd till alla som behöver det, säger Karin Hansson.  

Förvaltningsrätten påpekar dock, precis som förvaltningen för funktionsstöd, att man kan ansöka om samma stöd enligt socialtjänstlagen.

Det kan tyckas märkligt att personer som tidigare bedömts ha rätt till insats inte längre har det. Men det beror på att förvaltningen för funktionsstöd regelbundet gör nya bedömningar eftersom behovet kan ha ändrats liksom samhället.


Svårigheterna med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är att den aldrig angett vilka som ska ingå i den så kallade personkrets tre. När lagen var ny 1994 skedde en tolkning av kommunerna som då innebar att personer med synnedsättning omfattas av LSS. Sedan har det i flera domstolsavgöranden visats att dessa inte ska omfattas. Detta handlar alltså om en tolkning av lagen som har ändrats.

- I Göteborg har vi över tid arbetat med att se över alla beslut och tillämpa en likvärdig och korrekt myndighetsutövning. Då kan det bli det avslag för personer som har haft en insats tidigare, säger Karin Hansson.  


${loading}