Fler behöriga lärare ger elever bättre förutsättningar
Publicerad 26 maj 2025
— Behöriga och kompetenta lärare är en grundläggande förutsättning för elevers lärande och utveckling. Att behörigheten ökar beror på många saker och för att vi ska lyckas öka behörigheten ytterligare behöver vi både attrahera nya legitimerade lärare och inte minst behålla de vi har idag, säger Maria Nord utvecklingsledare grundskoleförvaltningen.
I grundskoleförvaltningen statistik från 2024 syns bland annat en utveckling på högindexskolor (skolor med socioekonomiska utmaningar). Här är andelen legitimerade lärare lägre jämfört med lågindexskolor men de senaste tre åren har skillnaden halverats.
Betald utbildning har gett fler behöriga lärare
På fritidshemmen har andelen legitimerade lärare också utvecklats.
— Utvecklingen beror till stor del på att grundskoleförvaltningen gjort det möjligt för medarbetare på fritidshem att utbilda sig till lärare under arbetstid och med full lön. Sedan flera år görs även en liknande satsning för de som vill vidareutbilda sig till speciallärare med specialisering intellektuell funktionsnedsättning. Tack vare satsningarna har skolorna fått ekonomiskt stöd för att utbilda drygt 70 medarbetare inom fritidshem och anpassad grundskola och just nu studerar ytterligare 50 medarbetare, säger Maria Nord och fortsätter:
— Rektorerna berättar att från dag ett då utbildning börjar kan de se att kvaliteten i undervisningen ökar. Bland annat då studierna öppnar upp för djupare kollegiala diskussioner om verksamheten. Men också för en mer medveten planering och struktur utifrån läroplanen.
Rektorn om behörighet: ”Bättre förutsättningar för elever att lära sig”
En skola som gått från 43 procent behöriga lärare till 83 procent på tre år är Gärdsåsskolan i Kortedala.
— Behöriga lärare kan ge bättre förutsättningar för elever att lära sig. De har en yrkesutbildning och de vet vad som ska göras, säger skolans biträdande rektor Kenneth Jonsson Stålnacke och fortsätter:
— När jag började jobba på Gärdsåsskolan för tre år sedan var mitt fokus att rekrytera rätt människor med behörighet. Personer som vill jobba på Gärdsåsskolan. Sedan dess har jag anställt 14 nya behöriga lärare och alla jobbar kvar. Jag har dessutom gjort en del nya rekryteringar nu senast vilket betyder att vi till hösten kommer tangerar 90 procent behöriga lärare.
Förvaltningens satsningar för att behålla och attrahera nya lärare
För att öka lärarbehörigheten har grundskoleförvaltningen utökat antalet övningsskolor som lärarstudenter kan lägga sin verksamhetsförlagda utbildning på.
— På detta sätt kan vi ta emot fler studenter, ha ett närmare samarbete med universitetet och också utbildade handledare. Sammantaget bidrar det till att studenterna blir bättre rustade för sitt yrke och att skolorna blir mer attraktiva som arbetsplatser, säger Maria Nord.
Grundskoleförvaltningen satsar också på introduktionsår för nyutexaminerade lärare. Det betyder att nya lärare får en mentor som ska stötta och hjälpa dem in i yrket under sitt första år.