Till sidans huvudinnehåll
En del av redskapen vid Stabbeparken, Björkekärr
En del av redskapen i Stabbeparken, Björkekärr Foto: Stadsmiljöförvaltningen

Testa nya utegym i sommar!

Publicerad 4 juli 2024

Under våren har fyra nya utegym byggts i staden, till senhösten startar byggnationen av ett femte. De fyra första står klara i juli och erbjuder träning för hela kroppen.

På de nya utegymmen kan du träna med bland annat justerbara vikter, battleropes eller utmana din balans. De nya utegymmen har också fikaytor med sittplatser och bord där du till exempel kan varva ner efter din träning. Ny belysning på platserna ska göra utegymmen mer tillgängliga på den mörkare sidan av året.

Nya blomstrande planteringar eller buskträd kommer att ge rumslighet runt utegymmen när de växt till sig samtligt som grönskan gynnar den biologiska mångfalden i närområdet. I träden runt de nya utegymmen har även fågelholkar satts upp för att gynna fågellivet.

Här hittar du de nya utegymmen:

 • Bergsjön vid Kometstråket
  Utegymmet har bland annat knäböj- och axelpressmaskin med justerbara vikter vilket gör att den fungerar för många, battleropes och mer balansträning med stockar och stenar. Sociala ytor med fikabord och omgivande kullar med buskträd.
 • Björkekärr vid Stabbeparken
  Likt utegymmet i Bergsjön finns här bland annat balansträning, battleropes och knäböj- och axelpressmaskin med justerbara vikter. Sociala ytor med fikabord och blomstrande planteringar.
 • Angered, strax utanför Rannebergen vid Idtjärnets lekplats
  Merparten av utegymmet är i trä med träning i en vacker miljö vid Idtjärnet.
  Här finns balansträning, battleropes och maskiner med reglerbara vikter för knäböj och axelpress. Det här gymmet har ett trädäck som vetter mot en gräsyta där gruppträning kommer anordnas i höst. Utegymmet kommer att kompletteras med mer växter under vintern.

 • Brunnsbo vid Rimsmedsgatan
  Även detta utegym är mestadels byggt i trä och har två maskiner med reglerbara vikter för knäböj och axelpress. Utegymmet kommer att kompletteras med mer växter under vintern. Utegymmet i Brunnsbo är dessutom helt byggt med elektriska maskiner i ett test att anlägga nya platser med mindre miljöpåverkan.

Utegymmen har tagits fram utifrån det politiska målet att Göteborgs Stad ska bygga fem nya utegym med så stor positiv påverkan på folkhälsan som möjligt. Därför har utegymmens placering valts efter bland annat kartanalyser med var det idag är långt till olika utegym från bostadsområden. Platserna har också valts till viss del utifrån den allmänna hälsostatusen i olika områden.

Upptäck fler av stadens utegym!


${loading}