Till sidans huvudinnehåll
Gruppfoto på sommarjobbarna med sin handledare på kontoret
Sommarjobbarna tillsammans med handledaren Johannes Löfgren, foto: Anders Magnusson

Fyra elever från gymnasiet berättar om sommarjobbet på kontoret

Publicerad 2 juli 2024

Sommaren är äntligen här! För många ungdomar betyder det att det är dags för sommarjobb – kanske det första någonsin. Möt Adam, Noha, Tasneem och Theo som fick sommarjobb på stab- och kommunikationsavdelningen vid äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen. Här är deras berättelse om sommaren på kontoret.

Tips från vänner, skola och nära blev anledningen för sommarjobbarna att söka.  

- Jag vill samla på mig erfarenheter inför framtiden och självklart lite pengar på sidan, säger Noha, 18 år, om varför hon sökte sommarjobbet.

- Själva ansökningsprocessen var väldigt lätt, tycker Adam, 17 år.

Genom Göteborgs Stads hemsida har de tagit sig till en ansökan online. De fyllde i ansökan, för att sedan bli slumpmässigt utvalda till olika sommarjobb i Göteborgs Stad.

- När du ansöker får du välja fem områden som du vill jobba med. Det kan vara lokalvård, barnomsorg, äldreomsorg eller att jobba på kontor. Du får beslut i god tid innan sommaren börjar, om du har fått jobb, säger Adam.

Adam jobbar aktivt med sin arbetsuppgift. Kontorsstolen är skön! Foto: Noha

Under fösta veckan av jobbet har sommarjobbarna fått vara på ekonomiavdelningen för att senare jobba på kommunikationsenheten.

- Det har varit intressant, men också väldigt roligt, berättar Theo, 18 år.

Olika spännande arbetsuppgifter

Uppgifterna har varit allt från att ge idéer till förbättringar till att rensa och sortera ett visst datorsystem.

- Vi har fått diskutera hur vi kan få fler yngre att välja jobba inom äldreomsorgen. Här har vi fått bidra med våra perspektiv som ungdomar, säger Noha.

- En annan uppgift var att undersöka hur intranätet ser ut för olika förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad. Vi har fått analysera om språket är enkelt att förstå och vilka typer av nyheter som förvaltningar och bolag publicerar på sina intranät, säger Adam.

- Vi har också fått fota mötesplatser för seniorer. Det finns många olika mötesplatser över hela Göteborg så vi fick resa en del med buss och spårvagn, säger Tasneem.


Theo mot Adam, en spektakulär pingismatch! Foto: Tasneem

Fint kontor med ett pingisbord

- Jag blev förvånad när jag först såg hur fin arbetsmiljön var här på kontoret, säger Tasneem.

Sommarjobbarna tycker att det nybyggda kontoret på Zirkongatan 7 i Tynnered har en annorlunda stämning mot andra kontor.

- Först och främst är det ett öppet kontor med valfria platser, fikahörn finns lite överallt och ett härligt pingisbord finns på översta våningen, säger Theo.

Testa gärna sommarjobb på kontor

- Jag skulle starkt rekommendera att sommarjobba på kontor, inte bara för att fylla din erfarenhetsbank, men även för att det är ett intressant jobb, säger Adam.

- Jag håller med men för min del så vill jag ha ett mer aktivt yrke, kanske brandman eller polis, säger Theo.   

Men kom ihåg att vara pigg när du börjar ett nytt jobb, konstaterar sommarjobbarna.

- Det är en lugn miljö på kontoret. Du behöver sova gott om natten, annars somnar du på jobbet. För dig som tänker på att jobba på ett kontor vill vi säga, ha kaffekoppen redo eftersom fikakulturen är stor, berättar de med ett leende.

Den här artikeln är skriven av Tasneem, Noha, Theo och Adam och var en av arbetsuppgifterna under sommarjobbet.

${loading}