Till sidans huvudinnehåll
200 studentbostäder klara vid Opaltorget, de första hyresgästerna har flyttat in och under våren 2023 kommer en restaurang, en frisörsalong samt ett bibliotek att öppna på bottenplan.

Nu har de första studenterna flyttat in vid Opaltorget

Publicerad 15 februari 2023

Nu har de nybyggda studentbostäderna vid Opaltorget i Tynnered fått sina första hyresgäster och snart flyttar även flera verksamheter in i niovåningshuset. Runt om fortsätter arbetet med att bygga om torget, som beräknas stå klart 2025.

Lagom till terminsstart blev de drygt 200 studentbostäderna vid Opaltorget färdiga. Lägenheterna finns i storlekarna ett rum med kokvrå upp till fyra rum och kök.

På niovåningshusets bottenplan finns lokaler för verksamheter att hyra, och under våren 2023 kommer en restaurang, en frisörsalong samt ett bibliotek att flytta in.

– Olika serviceverksamheter, butiker och bostäder i direkt anslutning till torget ger en livlig miljö där fler rör sig i området, det är en del av vårt trygghetsskapande arbete. Det nya Opaltorget ska kännas säkert och vara tillgängligt för alla, oavsett tid på dygnet, säger Emma Holm, projektledare för Opaltorget på exploateringsförvaltningen.

Fortsatt arbete runt Opaltorget

Studentbostäderna är helt färdigställda, men arbetet fortsätter på många håll vid Opaltorget. Utemiljön runt huset håller nu på att återställas efter byggnationen, och en återvinningsstation har precis installerats i området. Därtill ska ytterligare drygt 200 bostäder samt en förskola färdigställas i området kring torget de närmaste två åren:

– Vi har nu byggstartat alla bostäder som finns i detaljplanen för Opaltorget, det är en stor milstolpe. Jag har arbetat med det här sen 2014, så det känns roligt att vi närmar oss målet. Just nu pågår den sista intensiva byggperioden innan området kring det nya Opaltorget är klart – vi är inne på slutspurten, säger Emma Holm.

Strax norr om Opaltorget anlägger exploateringsförvaltningen också just nu den cirka 12 000 kvadratmeter stora Opalparken. Här kommer det bland annat finnas en scen för uppträdanden och en stor lekplats. Opalparken beräknas stå klar i slutet av 2023. 

Bibliotek på bottenplan

Biblioteket på studenthusets bottenplan får ett utbud som riktar sig främst mot barn i åldrarna 0–12 år, men alla som vill kommer kunna reservera och låna böcker oavsett ålder. Här kommer det även att finnas utrymme för olika typer av aktiviteter som kan arrangeras av biblioteket, gärna i samarbete med föreningar. 

På Frölunda bibliotek, som ligger drygt 2 kilometer från Opaltorget, finns ett bredare utbud av böcker samt möjlighet att låna dator och skrivare.

Beräknas klart 2025

Opaltorget började byggas om under 2016, men utvecklingen av området har pågått sedan början av 2000-talet. Ombyggnationen av torget beräknas vara klart 2025, men närområdet kommer fortsätta att utvecklas och förtätas.

Göteborgs Stad har det övergripande ansvaret för bostadsförsörjningen i kommunen, och de nya studentlägenheterna är en del av alla bostadshus som staden byggt för att minska bostadsbristen. Totalt ska 1 100 bostäder i olika upplåtelseformer byggas etappvis i området runt Opaltorget.  

${loading}