Till sidans huvudinnehåll
En person med gul väst på cykel och en annan som puttar cykeln bakifrån

Lyckad cykelkurs för vuxna i Backa/Brunnsbo

Publicerad 2 november 2023

Tio invånare har fått möjligheten att delta i en kostnadsfri cykelkurs och lärt sig cykla. Cykelkursen är en av de tio vinnande förslagen i Litteraturstråkets medborgarbudget. – Jag är så stolt över mig själv, säger en av deltagarna.

I våras startades Litteraturstråkets medborgarbudget för att ge invånare i området Backa och Brunnsbo möjlighet att bestämma hur 800 000 kr ska användas. Temat var sociala aktiviteter som kan göras eller upplevas tillsammans. En av de vinnande förslagen var cykelkurs för nybörjare och nu har tio invånare fått möjligheten att lära sig cykla.

Under fem veckor har deltagarna cyklat runt i sina gula reflexvästar i Familjebostäders område Gåsagången där kursen utgår ifrån.

— Titta vilka duktiga elever vi är, ropar de i farten.

Daniel Johansson är deras lärare. Han berättar att det är magiskt att se hur deltagarna har förändrats under de fem veckorna som gått.

— De har inte bara lärt sig cykla, de har också vuxit som människor. De har fått ökad självkänsla och det känns som att det har varit bra för hela området. Andra grannar har också kommit ut och velat delta, säger han.

Dessutom är det flera av deltagarna som nu satsar på att söka jobb inom hemtjänsten där det är meriterande att kunna cykla.

Efter sista lektionen samlades alla deltagare för diplomutdelning. Deltagarna hade bakat kakor för att fira lite extra och planerade en cykelutflykt tillsammans under de kommande helgerna.

Klara Wettre, projektledare för Litteraturstråkets medborgarbudget är mycket nöjd med hur kursen gick.

— Det är fantastiskt att se glädjen hos dessa nya cyklister, hur de uttrycker känslan av frihet. Dessutom blev det ett bra tillfälle att möta invånarna. De ville veta mer om vad Göteborgs Stad erbjuder och hur de kan vara med och påverka framöver. Flera har frågat om de kan höra av sig till mig om de har idéer- den dialogen är värdefull, säger Klara.

${loading}