FILM: Kolla in Lillhagsparken – så har området förändrats
Publicerad 10 februari 2025

Sedan 2017 har cirka 650 lägenheter byggts i området, och just nu byggs radhus och parhus i slänten ner mot Lillhagsvägen. Det finns två tomter kvar med byggrätter i området. Vilken typ av bostadshus som ska byggas och när byggnationen startar på de återstående tomterna är i dagsläget inte beslutat.
Klurigt att bygga i redan bebyggd miljö
När Lillhagens sjukhus byggdes hade funktionalismen fått sitt genomslag och byggnaderna fick en strikt utformning i rött tegel och placerades i ett tydligt mönster med gångstråk emellan. Runt om själva sjukhusbyggnaderna byggdes personalbostäder i trä, och personalen delades upp efter civilstånd – gift personal bodde i söder, och de ogifta i norr. Idag är de ogiftas gamla kvarter byggts om till nya bostäder.
– Det kan vara lite klurigt att bygga i en redan bebyggd miljö. Här har vi under byggnationen bland annat hittat privata ledningssystem och brunnar som inte funnits med på några ritningar, och vi har snabbt behövt utreda om de är i drift eller om de kan flyttas eller rivas, säger Sandra Klang, som är projektledare för detaljplanen i Lillhagsparken.
Tre parker har anlagts och rustats upp
Under tiden bostädernas har byggts har även tre parker har anlagts och rustats upp med hänsyn till parkens kulturhistoriska miljö. Den sista parken stod klar i höstas.
När Lillhagsparken fortfarande var ett sjukhus använde patienterna grönområdena runtomkring för odling och återhämtning. Än idag finns stigar kvar som användes då.
– Att rusta upp och anlägga parkerna i området har stundtals varit utmanande. Vi ville skydda fina och biologiskt värdefulla träd som härrör både från sjukhustiden och tidigare, men det ställde också krav på hur och var vi kunde bygga, säger Helena Karlsson Haner, som varit projektledare för upprustningen och anläggningen av parkerna.
Den södra parken under uppbyggnaden. Foto: Fastighetskontoret, 2022
I den södra parken finns idag boulebanor, ytor för spontana bollekar och gott om ytor att sitta på och umgås på. Parken är uppbyggd på ett garagetak och klarar därför inte av stora och tunga träd. Växter som planteras här måste pckså vara torktåliga då jordenlagret är grundare än normalt för planteringar.
I anslutning till garaget ska sex lindar planteras som kompensation för den lindallé som fanns här innan men som togs ner under byggtiden. Parken omges av större ängsytor i stället för klippta gräsmattor, för att gynna den biologiska mångfalden.
Så här såg den norra parken ut 2022. Idag ligger här en lekplats med lekskulpturer i trä, gungor, sandlådor och en kulle för pulkaåkning och lek. Här har även tre västlänksträd, det vill säga träd som flyttas från platser där Västlänkens byggs, fått flytta in. Foto: Fastighetskontoret.
En undangömd pärla
I parken som ligger intill Lillhagsparken vård-och omsorgsboende har mycket av den ursprungliga parkmiljön behållits, som broar, damm och lusthus. Upprustningen av parken har behövt anpassas så att den kan fungera både för vård- och omsorgsboendets behov och för de boende och besökare som vill nyttja platsen.
– Den är en liten undangömd pärla, med många fina planteringar. Här har vi också planterat ett särskilt träd – ett näsduksträd, vilket inte är en vanlig sort i Sverige. I Göteborg finns bland annat två exemplar av sorten i Botaniska trädgården och det är många som tar sig dit för att få se när träden blommar, säger Helena Karlsson Haner.
I området har även en förskola, med namnet Grönskan, byggts och en fotbollsplan anlagts. I filmen ovan kan du se hur Lillhagsparken ser ut idag.
Parken som ligger intill Lillhagens vård-och omsorgsboende 2022. Foto: Fastighetskontoret.