Till sidans huvudinnehåll
Illustrationer av ballonger, en bil med en slags luftballong i bakre delen och några som sitter vid bord. Textruta: Prototyp Göteborg på turné!
Illustrationer: Rocío Soto

Häng med när Prototyp Göteborg ger sig ut på turné!

Publicerad 15 augusti 2023

Prototyp Göteborg kommer till Hammarkullen, Bergsjön, Biskopsgården och Frölunda. Under de två kommande helgerna kan du bland annat gå på kultur- och stadsvandringar, uppleva livemusik, besöka utställningar, workshoppa, provsmaka mat och mycket mer.

Prototyp Göteborg riktar blicken mot möjligheter, lösningar och utmaningar i utvecklingen mot en hållbar stad. Huvudarenan är Frihamnen, men under augusti aktiverar Prototyp Göteborg även andra platser i staden.

– Prototyp Göteborg är en satsning där vi jobbar med hållbar stadsutveckling tillsammans med göteborgarna, akademin, branschen och näringslivet. Det handlar om att bygga saker tillsammans i en slags prövande process och att lära sig genom att göra. Globala utmaningar kräver ofta lokala lösningar och det känns därför viktigt att lyfta fram pågående initiativ i de olika stadsdelarna, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg.

Under Prototyp Göteborgs turnéstopp

Det blir ett fullspäckat och varierat program som arrangeras tillsammans med lokala aktörer på de olika platserna som Prototyp Göteborg kommer till. Med på turnén finns de två prototyperna ”The Great Escape” och det mobila uteköket ”Allmänna köket”. Det mobila köket kommer att användas av lokala föreningar och matlag och besökare kan provsmaka mat från olika delar av världen.

Två personer sitter skräddare mitt emot varandra på en stor matta, med en större serveringsbricka mellan sig.

Prototyp Göteborg har bland annat bjudit in arkitekten och konstnären Sandi Hilal att skapa ett temporärt vardagsrum på Kulturhuset Bergsjön. Bilden är från Van Abbemuseet i Eindhoven. Fotograf Marcel de Buck.

Hammarparken i Hammarkullen, lördag 19 augusti

I Hammarkullen kan du till exempel delta i en byggworkshop, följa med på en stadsvandring och provsmaka mat lagad av den ideella föreningen Hoppet. Du kan också bli inspirerad av flera tidigare prototyper som byggts i Hammarkullen. Och vid Fixoteket kommer du kunna laga, låna och byta saker.

Tid: Klockan 11 – 16
Medverkande: 
Fixoteket, Hammarkullen 365, Hoppet, med flera.

Läs mer om Prototyp Göteborgs turnéstopp i Hammarkullen

Kulturhuset i Bergsjön, söndag 20 augusti

I Bergsjön sammanfaller turnéstoppet med 1-årsfirandet av Kulturhuset, vilket innebär ett gediget program med bland annat livemusik, workshops, utställningar och möjlighet att prova på graffitimålning och musikproduktion.

Tid: Klockan 11 – 16
Medverkande:
Kulturhuset i Bergsjön, Navet i Bergsjön, Kulturförvaltningen, Balder, Wingårdhs, Urban Konst (Göteborgs Konsthall) med flera.

Läs mer om Prototyp Göteborgs turnéstopp i Bergsjön
Läs mer om Kulturhuset Bergsjöns 1-årskalas

Extrastopp i Bergsjön: Sandi Hilal från DAAR, 17 – 20 augusti

Upplev det performativa konstverket The Living Room Bergsjön (Al-Madhafah) av Sandi Hilal på Kulturhuset i Bergsjön. Verket skapar en tillfällig plats för samtal om gästfrihet, tillhörighet och inkludering och utmanar de snäva gränserna för offentligt och privat, gäst och värd, inkludering och utanförskap.

Tider: Torsdag och fredag, klockan 15 – 18. Lördag och söndag, klockan 12 – 16.
Läs mer om Al-Madhafah / The Living Room Bergsjön

Drakparken i Biskopsgården, lördag 26 augusti

Med Röhsska museets Designklubb som utgångspunkt har ungdomar i Biskopsgården själva initierat ett arbete med att utveckla Drakparken, genom att undersöka olika sätt att aktivera en övergiven park. Här kan du bland annat delta i en designworkshop, följa med på en arkitekturvandring, besöka Drakkiosken eller bara picknicka bland bärbuskarna. Matlaget TDO från Biskopsgården kommer laga mat vid det Allmänna köket under dagen.

Tid: Klockan 11 – 16
Medverkande:
Röhsska museets Designklubb, Bostadsbolaget, föreningen TDO, med flera.

Läs mer om Prototyp Göteborgs turnéstopp i Biskopsgården

Positivparken i Frölunda, söndag 27 augusti

I Frölunda innehåller programmet bland annat slöjdworkshop, åsiktscafé för unga, stadsvandring, frågepromenad för barn och en föreställning med Kapten Kryp. Vid uteköket kan du smaka på ukrainsk mat, lagad av Ukrainska Alliansen i Sverige och Ukrainsk-Svenska Kulturföreningen och även brasiliansk mat av Capoeira CVM.

Tid: Klockan 11 – 16
Medverkande:
Frölunda kulturhus, Frölunda bibliotek, Social Sydväst, Balder, Framtidens fastighetslabb med flera.

Läs mer om Prototyp Göteborgs turnéstopp i Frölunda

Vad är Prototyp Göteborg?

Prototyp Göteborg – staden som utställning är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningen och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.
Prototyp Göteborg pågår till den 3 september. Prototyp Göteborg lyfter fram flera pågående projekt i olika skalor, med blicken riktad mot lösningar och utmaningar i omställningen; stadens jubileumssatsningar, storskaliga byggnationer, konstverk, studentarbeten, forskningsprojekt och initiativ från allmänheten. I utställningen läggs särskilt fokus på prototypens, det platsspecifika och samskapandets och det humanistiska perspektivets roll i den pågående transformationen.

Prototyp Göteborgs branschsamverkan

 • Balder
 • Jernhusen
 • Krook & Tjäder
 • Liljewall
 • Nordstan
 • Okidoki
 • Peab
 • Semrén & Månsson
 • Serneke
 • Vasakronan
 • Wingårdhs

Vad är Allmänna köket?

Under våren har ett mobilt utomhuskök utvecklats av studenter vid HDK-Valands masterskurs Embedded design. Utomhusköket är en del av den nya mötesplatsen Omställningslabbet i Frihamnen, men är även byggt för att kunna flyttas runt i staden och dyka upp på olika platser.

Köket är hjärtat i ett hem, som tillgodoser några av våra mest grundläggande behov som att ge mat till de hungriga. Men köket är också en social mötesplats, där olika frågor kan tas upp och livliga diskussioner kan föras. Ett kök kan också ses som ett laboratorium för att testa nya idéer, där olika kockar möts och olika ingredienser kan testas och blandas.

Läs mer om det allmänna köket

Vad är The Great Escape?

The Great Escape är en så kallad ”co-machine” – en mobil prototyp som samskapats och aktiveras på initiativ av den interdisciplinära designstudion ON/OFF från Berlin. Genom att experimentera med olika tekniker och verktyg utmanar deras prototyper de konventionella idéerna om hur vi ska leva tillsammans och undersöker hur det är möjligt att skapa plats i det offentliga rummet.

Läs mer om The Great Escape på ON/OFFs hemsida (engelska)

${loading}