Till sidans huvudinnehåll
Jubileumsfirandet i sommar inleds i Frihamnen i juni. Foto: Happy Visuals
Jubileumsfirandet i sommar inleds i Frihamnen i juni. Foto: Happy Visuals

Jubileumsfixat i Frihamnen

Publicerad 11 maj 2023

Rensat och städat, en ny cykelbana, fräscha vattenledningar och avlopp. Nu har Frihamnen fixats i ordning inför Göteborgs Stads jubileumsfirande i sommar då band som Suede och Hooja förväntas locka storpublik till området.

I juni inleds Göteborgs Stads något uppskjutna firande av att staden fyller 400 år. Vid Bananpiren i Frihamnen kommer en stor del av festligheterna att ske. För besökarna kommer det att vara ett delvis annorlunda Frihamnen jämfört med tidigare.

— Det är ju ett gammalt hamnområde och nu när vi ska fira att Göteborg fyller 400 år i Frihamnen var det ett bra tillfälle att ta tag i saker som ändå behövde fixas. Förutom att vi investerat i infrastruktur som vatten och avlopp kommer det att finnas en ny gång- och cykelbana, nya vägar och infarter som kommer kunna användas även efter firandet i sommar, säger Ulrika Palmblad Gröön, på Älvstranden Utveckling AB, som äger stor del av marken och flera fastigheter i området.

Redan i dag är Frihamnen en plats för evenemang, konserter och festivaler och kommer att fortsätta fungera som det till dess området utvecklas permanent. På sikt ska det bli en ny stadsdel som knyter samman Göteborg över älven och det planeras för 10 000 nya bostäder, verksamheter och samhällsservice. Men redan nu händer det mycket i området.

— På Kvillepiren växer det fram ett helt nytt bostadsområde och till hösten börjar det byggas en ny spårväg genom området. I sommar öppnar det nya hamnbadet och sedan tidigare står Jubileumsparken färdig och den nya Frihamnskyrkan ska snart invigas, säger Ulrika Palmblad Gröön.

Även om det händer mycket i området inför jubileumsfirandet finns det utmaningar som inte går att lösa varken snabbt, enkelt eller billigt. Kajerna i området är gamla och har tagit stryk av ålder och strömmande vatten.

— Delar av kajerna kommer att stängas av då de helt enkelt inte är säkra att belasta, men det kommer att vara tydligt utmärkt var man kan gå, cykla och köra bil och var det inte är okej att vara, säger Ulrika Palmblad Gröön.

Kolla in filmerna om allt som fixas i Frihamnen inför jubileumsfirandet: 
${loading}