Till sidans huvudinnehåll
Eleverna på Frölundaskolan står redo att starta loppet. Foto: Hanna Dewrang

Frölundaloppet 2023 – en dag för gemenskap, hälsa och rörelseglädje

Publicerad 27 september 2023

I september samlades elever för att delta i det årliga Frölundaloppet. Loppet är för elever på Frölundaskolan och Frölundaskolan Bräcke, där elever anpassad grundskola och förskoleklass till årskurs 9 samlas för ett gemensamt lopp.

Ta dig runt banan så många varv du orkar!

Klockan 11.50 samlades eleverna från förskoleklass till årskurs tre, ivriga och förväntansfulla trots regnet. Tillsammans med lärarna inledde de med lite uppvärmning, och samtidigt bröt solen fram. Eleverna i årskurs tre var de första att ge sig i väg när de steg fram till startlinjen och gjorde sig redo, medan de andra eleverna hejade på.

Alla elever deltog på sina egna villkor, och det var inte bara löpning som räknades. Banan anpassades för att inkludera alla, oavsett förmåga. Eleverna sprang så många varv de kunde under 30 minuter och det handlade om att delta och ha kul, inte om att vinna.

När loppet var över räknade lärarna alla varv som hade sprungits. Årskurs tre hade tillsammans tagit sig runt imponerande 110 varv. Många elever var trötta men glada efter loppet och kände stolthet över hur mycket de hade presterat. Hela tiden hejade och peppade eleverna varandra.

Tidigare under dagen, på morgonen, var eleverna från högstadiet de första att springa, och det var många elever som var med. Därefter var det mellanstadiets och eleverna i anpassad grundskola. Det var första gången som elever från anpassad grundskola på Frölundaskolan Bräcke deltog i loppet, och det var glada elever som gick i mål, som gärna ville vara med och springa varje år.


Arrangeras av idrottslärarna på Frölundaskolan

Tre idrottslärare är med och arrangerar loppet, Jonathan Andersson, Adam Minard och Johan Klasan-Nilsson. De har planerat och ordnat för att det ska bli ett bra lopp för alla som deltog. Tidigare år har loppet varit cirka fyra kilometer och alla elever sprang ett varv på tid.

- Vi gjorde lite förändringar i år för att det skulle bli en bättre upplevelse för alla våra elever och så att alla kan ha möjlighet att vara med. Vi hade två längder på loppet där de yngsta eleverna sprang 500 m och de andra cirka 1 km. Vi tycker att det blev lite mer arenakänsla över loppet än tidigare år, då vi kunde se alla elever mer under loppet och heja och peppa varandra, säger idrottslärarna på Frölundaskolan.

- Med Frölundaloppet vill vi skapa gemenskap på de två olika skolorna och bland eleverna på skolan. Vi vill öka gemenskapen, prata om hälsa och skapa rörelseglädje hos eleverna. Inför loppet fick de bland annat prata om hur fysisk aktivitet påverkar dem, de fick testa banan och de äldre eleverna fick sätta individuella mål, säger idrottslärarna.

Loppet anordnas tillsammans med trygghetsteamet på skolan, fritids och ungdomens hus 1200kvadrat.

${loading}