Göteborgarna bättre på att ta hand om sitt fett
Publicerad 12 april 2025
Många har nu lärt sig att torka ur stekpannan med hushållspapper innan de diskar. Även när det gäller matolja och frityrolja har invånarna förbättrat sig: 85 procent uppgav 2024 att de aldrig häller ut olja i avloppet, jämfört med 81 procent år 2022 (källa: SCB:s medborgarundersökning).
– Tillsammans med annat som felaktigt slängs i avloppet – som våtservetter, hår och bomullspinnar – orsakar fett och olja mycket skada. Ett vanligt år behöver vi åtgärda cirka 70 stopp i ledningsnätet orsakade av fett. Den vanligaste åtgärden är akut högtrycksspolning och reparation av pumpar, berättar Fredrik Torstensson.
Enkla åtgärder – stor effekt
Att torka ur stekpannan med ett hushållspapper och slänga det i matavfallet eller restavfallet är en enkel och effektiv insats. Frityrolja, som inte längre går att använda, bör hällas i en gammal mjölkförpackning eller plastflaska och sedan slängas i soporna.
Foto: Lo Birgersson
Från fett till bränsle
Det går också bra att lämna in större mängder fett på Återvinningscentralerna.
– Matfett som samlas in på återvinningscentralerna blir till hållbara bränslen, såsom biogas och biodiesel. Själva förpackningarna återvinns till nya förpackningar, säger Anders Lisle, ansvarig på avfallsavdelningen, Kretslopp och vatten.