Till sidans huvudinnehåll

Ny och nedbrytbar naturlek i Renströmska parken

Publicerad 8 februari 2023

I början februari kommer exploateringsförvaltningen anlägga en naturlek bredvid Korpåsbacken i Renströmska parken. Den nya naturleken kommer vara biologiskt nedbrytbar, vilket gör den unik i Göteborgs Stad.

På naturleken kommer det finnas lekskulpturer i trä som går att klättra på, leka med eller gömma sig bakom. Stora morötter och jordgubbar ska knyta an till platsens historia av jordbruk och odling, men det kommer också finnas skulpturer som är inspirerade av natur och fauna, så som en grävling och en lång mask.

För att bidra till den biologiska mångfalden på platsen kommer också fågelholkar att sättas upp i träden. De blir hem för småfåglar lagom till våren, och för insekter när fåglarna flyttat ut.

Lokalt tillverkad och biologiskt nedbrytbar

Den nya naturleken har skapats utifrån ett hållbarhetstänk, där allt virke kommer från Göteborgs närområde. Lekskulpturerna är skapade av motorsågskonstnärerna Kristian Gade Andersen och Madelene Svensson i en verkstad i Jonsered, och barn från Kålltorpsskolan har spikat ihop fågelholkarna. Planen är även att en förskola i närheten ska måla mindre stenar som ska läggas ut som dekoration på platsen.

Eftersom naturleken är gjord i trä blir den även Göteborgs Stads första biologiskt nedbrytbara naturlek.

­– När naturleken gjort sitt om cirka 20 år kommer platsen kunna återgå till vad den är idag. Lekskulpturerna kommer till slut förmultna och naturen tar över platsen igen – om vi inte väljer att förnya den förstås. Det enda som inte bryts ner naturligt är betongfundamenten med metallfästen som skulpturerna är fästa i, säger Johanna Axelsson, projektledare för den nya naturleken.

Naturleken – en annorlunda lekplats

En naturlek kan förklaras som en plats för lek utan traditionella redskap som gungor och sandlådor. Barnens fantasi bestämmer vad redskapen på platsen har för funktion vilket skapar förutsättningar för en mer utmanande, kreativ och givande lek. Naturleken smälter väl in i växtligheten runt omkring och bjuder in till vidare lek i naturen, vilket är bra för barns utveckling.

Arbetet klart våren 2023

Under tiden som arbetet pågår kommer skogsområdet bredvid Korpåsbacken vara avstängt periodvis på dagtid för montering av skulpturer.  Naturleken beräknas vara klar i april 2023.

En grävling och en jordgubbe som väntar på att bli utplacerade i parken. Motorsågskonstnärerna Kristian Gade Andersen och Madelene Svensson har tillverkat alla skulpturer som ska tillhöra den nya naturleken. Fotograf: exploateringsförvaltningen${loading}