Till sidans huvudinnehåll
Bildcollage i blått och gult, med olika idrottsmän och kvinnor med Göteborgskoppling
Fotocollage, SVT Sport

Göteborg är Sveriges bästa idrottsstad 2023

Publicerad 3 juli 2023

SVT Sport har utsett Göteborg till Sveriges bästa idrottsstad 2023. Juryns motiveringar lyfter fram en bredd av idrotter och prestationer på elitnivå på både dam och herrsidan. Det är nu fjärde gången Göteborg blir Sveriges bästa idrottsstad.

Göteborg har nästan alltid hamnat högt i SVT:s ranking Sveriges bästa idrottsstad. Detta trots juryns motto ”prestation efter population”. Enorm bredd inom elitidrotten, i år med flera riktiga toppar där Häckens första SM-guld smäller högst.

- Det här är fantastiskt. Priset är ett kvitto på alla engagerade föreningars idoga arbete och alla grymma insatser som gjorts både individuellt och som lag. Jag är stolt över att få vara med och skapa förutsättningar för idrotts- och föreningslivet och vill lyfta alla som arbetar för idrotten i Göteborg, säger Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Detta är fjärde gången Göteborg fått utmärkelsen, tidigare år som Göteborg vunnit är 2012, 2013 och 2016.  

Juryns motiveringar

Häckens historiska guld, och silver, var årets absoluta topp, menar SVT Sport. Utöver fotbollen blev det SM-medaljer i ishockey (Frölunda), handboll (Önnered), tennis (Påvelund) och futsal (Gais och IFK Göteborg). Dessutom tillhör stans klubbar landets absolut bästa i stora individuella sporter som friidrott (Ullevi) och orientering (IFK Göteborg).

Totalt 380 poäng från juryns listor är en hög siffra. Klart högre än de tre tidigare åren (2012, 2013, 2016) staden vunnit priset.

Totalt hade 32 av 50 jurymedlemmar Göteborg på plats 1-3 på sin lista, 47/50 listor hade med staden topp 10.

”En bredd på idrotter och spets på både dam och herrsidan” motiverade juryns Hanna Marklund sin etta.

”Staden har sannerligen toppen och verkligen bredden därför är Göteborg Sveriges bästa idrottsstad 2023” motiverade Yvette Hermundstad sitt vinnarval.

”I en såhär jämn tävling är tungan på vågen Göteborgs två medaljer i landets största sport fotboll – guld på herrsidan och silver på damsidan” säger basketexperten Nick Rajacic.


Bild på Anders och Bettan som står utomhus vid ett ståbord med en stor pokal mellan sig. I bakgrunden syns vatten och några bostadshus.
På plats vid tillkännagivandet under SM-veckan i Umeå fanns BK Häckens ordförande Anders Billström och Bettan Andersson, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, Göteborgs Stad. 

Om  Sveriges bästa idrottsstad

Sveriges bästa idrottsstad är ett pris som sedan 2011 delas ut årligen av SVT Sport. Utdelningen sker i samband med SM-veckan sommar. Hela topplistan inklusive vinnaren röstas fram av en jury bestående av 50 personer.

25 av jurymedlemmarna (SVT-juryn) jobbar med sport inom SVT eller är specialinbjudna gäster. 25 är tittare (tittarjuryn) med stor blandning köns- och åldersmässigt och geografiskt som fått söka sin juryplats. Varje jurymedlem sätter ihop sin personliga topp-10-lista utifrån jurymaterialet. Dessa topplistor räknas sedan samman för att få fram hela listan över Sveriges bästa idrottsstad. Om två kommuner delar segern vinner den som har fått fler förstaplatser av juryn.

Själva priset är ett vandringspris, en pokal framtagen av SVT Sport, som staden får behålla under året de har utnämningen. Staden får även en mindre pokal för aktuellt år som de får behålla för alltid.${loading}