Till sidans huvudinnehåll

Tre vinnare från Göteborgs Grundskoleförvaltning i Chalmers tävling

Publicerad 3 mars 2023

Varje år ordnar Chalmers en tävling om teknik för elever i årskurs 6. I årets tävling, fick eleverna designa en hållplats som ska göra den kollektiva resan roligare och smartare. Av alla 130 bidrag från hela Sverige valde juryn fem finalister. Eleverna på Påvelundsskolan, Hultskolan och Guldhedsskolan fick tre av priserna!

Genom tävlingen får eleverna på ett roligt sätt lära sig mer om teknik. Totalt fick Chalmers in 130 bidrag fantasifulla, framtidsinspirerade och innovativa bidrag från skolor runt om i hela landet.

Uppdraget var att skapa en hållplats för att locka fler till att resa klimatsmart med kollektivtrafiken och lämna bilen hemma. Att stå och vänta på kollektivtrafiken bör vara något man ser fram emot enligt bidragen.

Av de 35 skolor som deltog har juryn utsett fem finalister, som utmärkt sig mest och får dela på 25 000 kr i stipendier.

Vinnare

Busshållplatsen av framtiden – Påvelundsskolan

”Hållplatsen är konstruerad efter ett tydligt syfte och lokaliserad i stadsmiljö där människor är i ständig rörelse. Tre värdeord som genomsyrar projektet; modernitet, säkerhet och bekvämlighet. Stort miljö- och energitänk där materialval och tekniska lösningar är välgrundade på en hög tekniskt hög nivå. Projektet har ett fint helhetsgrepp från presentationen av konceptet, innehållet i rapporten och genomförande.”

Göteborgspriset för innovation och kreativitet - Hultskolan

”Innovativa och väl genomarbetade projekt med fina skisser, hög teknisk nivå, säkerhetstänk och spännande hållplatsupplevelser. Vi slungas 100 år framåt och bidragen kittlar sinnena ordentligt samt presenterar en fantasieggande bild av hur vi kommer resa i framtiden med nya former av färdmedel och smarta samt hållbara lösningar”

Göteborgspriset för innovation och kreativitet - Hultskolan

”En hållplats med hållbarhetstänk både vad gäller material och ekologi. Modellen är tydlig med fina välgjorda detaljer och dessutom tillgänglighetsanpassad. De svenska äppelträden som ramar in hållplatsen skapar en grön och välbehövlig oas och den coola graffittiväggen på baksidan av byggnaden ger möjlighet för unga konstnärer att synas och gör det mödan värt att vänta.”

${loading}