Till sidans huvudinnehåll
Ett foto av beachflagga, bord och stolar i en park, i bakgrunden står bokbussen parkerad.
I sommar hittar du bokbussarna på gator, badplatser och torg. Foto: Lo Birgersson

Träffa bokbussarna på gator och torg i sommar

Publicerad 25 juni 2024

För fjärde året i rad tar bokbussarna sommarlov, men det blir inget latande i hängmattan. I stället lastas bussarna fulla med trädgårdsmöbler, parasoll, pyssel och poängpromenader för att dyka upp på tolv platser runt om i Göteborg.

Under större delen av året kör Göteborgs två bokbussar, en blå fantasifarkost och en grönskande sagoskog, enligt en bestämd turlista. De besöker förskolor på förmiddagen och hållplatser för allmänheten på eftermiddagen. Men under sommaren står bussarna still på var sin plats mellan klockan 11–15.

– Genom att stå på en plats kan bokbussarna synas längre och fånga upp fler besökare på platser som barn och deras vuxna besöker under sommarlovet, berättar Albin Berggren som arbetar med Göteborgs bokbussar.

Två barn bläddrar i en bilderbok, sett uppifrån.
I bokbussarna väntar läsupplevelser för både små och stora barn.

Det är badplatser, parker och torg som får besök av bokbussarna varje dag under vecka 26 till 32. På hyllorna finns det fullt med böcker för barn i olika åldrar. Dessutom kan alla, oavsett ålder, hämta reservationer och lämna tillbaka böcker.

Albin Berggren och hans kollegor hjälper gärna till med boktips och guidar sina besökare till nästa stora läsupplevelse. Men har han något tips om vad du kan läsa i sommar? Jodå.

– Jag vill gärna tipsa om science fiction-serien Imperiets arvingar av Oskar Källner. Ett spännande rymdäventyr – perfekt för hängmattan!

Härlanda tjärn, Plaskis i Majorna och Kärra centrum är några av sommarens hållplatser. På bokbussens webbplats hittar du hela schemat.

${loading}