Till sidans huvudinnehåll
Flera hus i 6 våningar i olika färger, som grönt, brunt och vitt. De ligger längsmed en å. Det finns en mindre gångbro över ån och i fjärran ser man ikonbyggnaden SKFs gamla kullagerfabrik i Gamlestaden.
Foto: Jonatan Samsonowitz

Gamlestaden firade 550 år!

Publicerad 11 augusti 2023

Den 17 augusti 1473 fick staden Nya Lödöse sina stadsprivilegier av riksföreståndaren Sten Sture. Därmed är Gamlestaden nu 550 år, vilket firades på Holländareplatsen den 17 augusti 2023.

Historien om Nya Lödöse är den första delen i Göteborgs tillkomst. Nya Lödöse var den första svenska staden med kontakt med Västerhavet, och fick sina stadsprivilegier den 17 augusti 1473 av riksföreståndaren Sten Sture.

Socker-, textil och fordonsindustri

På 1700- och 1800-tal växte socker- och textilindustri fram i Gamlestaden. Här uppfanns det sfäriska kullagret, och 1907 grundandes det globala företaget SKF, som i sin tur ledde till utvecklingen av svensk fordonsindustri och Volvobolagen. Gamlestaden byggdes upp för att industrins arbetare, rekryterade i många olika länder, skulle ha någonstans att bo.

Utveckling för hållbarhet och trygghet

Idag pågår en utveckling i Gamlestaden som bygger på hållbarhet och trygghet, och Gamlestaden är en förebild inom hållbar stads- och platsutveckling.

Gamlestaden 550 – en del av Göteborg Stads 400-årsfirande.

${loading}