Till sidans huvudinnehåll
Del av en illustration av karta över Ringön och Frihamnen där en tillfällig gångbana är uppstreckad mellan de olika områdena.
Den streckade linjen visar hur den tillfälliga gångbanan ska gå under finalhelgen av jubileumsfirandet. Illustration: Göteborg & Co

Tillfällig gångväg mellan Frihamnen och Ringön under finalhelgen

Publicerad 29 augusti 2023

Ett flertal aktiviteter går av stapeln under finalhelgen av Göteborgs 400-årsjubileum, både i Frihamnen och Ringön. Och nu kommer du kunna ta en genväg mellan dessa platser, från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag.

Det är Prototyp Göteborg som öppnar den tillfälliga gångvägen mellan Frihamnen och Ringön klockan 17 på fredag. Gångvägen gör det bland annat möjligt för dig att ta dig till Ö-festen lördag 2 september. Gångvägen kommer vara öppen följande tider:

Fredag 1 september, klockan 17 – 01:30
Lördag 2 september, klockan 10 – 01:30
Söndag 3 september, klockan 11 - 16

Gångvägen mellan Frihamnen och Ringön är en del av ett större gångstråk

Gångvägen blir också en del av Prototyp Göteborgs gångstråk, som breder ut sig på båda sidor om älven omkring Hisingsbron. Längs kajkanterna här finns bevarade rester av hamnstaden, vilken en gång möjliggjorde Göteborgs utveckling till storstad. Under finalhelgen kan du se, höra, göra och uppleva flera aktiviteter längs det här gångstråket. Och med hjälp av QR-koderna på plats, eller i kartan över gångstråkets sträckning nedan, kan du även ta del av detta via en audioguide.

Illustration av karta över framför allt Frihamnen och Ringön, där bland annat en tillfällig gångbana är uppstreckad mellan de olika områdena och som ingår i ett gångstråk är markerat i gult med 13 olika stopp som förklaras i texten längre ner på denna sida.

Ladda ner kartan över Prototyp Göteborgs gångstråk som PDF

Sådant du kan uppleva längs Prototyp Göteborgs gångstråk

Nedan ser du vad du kan uppleva längs gångstråket du ser i kartan ovan, efter den numrering som du ser där. Utöver dessa fasta aktiviteter kan du även komma på en så kallad finissage av fotoutställningen The Song of my People, vilket innebär en festlig avslutningsceremoni före de 135x90 centimeter stora bilderna på Hisingsbron plockas ner. Välkommen klockan 12 – 13:30 lördag 2 september.

1. Jubileumsparken

Göteborgs nya stadspark med bland annat utflyktslekplats, segling och det nya hamnbadet med tre pooler där du kan bada i både sött och salt vatten. Läs mer om Jubileumsparken på deras hemsida. Det finns också flera gratisaktiviteter i Jubileumsparken.

2. Näsan i blöt

Näsan i blöt är ett uteklassrum med vattenlek och en klättervägg för yngre barn. Utomhus och öppet dygnet runt. Program hittar du på Jubileumsparkens hemsida.

3. LEK!

En utställning om hur barns plats för lek i staden har förändrats över tid. Visas utomhus till och med 3 september, öppen dygnet runt. Läs mer om utställningen LEK!

4. Barnens trafikskola

Barn 3 – 9 år kan ta gratis körkort i Peabs miljövänliga barntrafikskola! Öppet klockan 10 – 18, onsdag 30 augusti till måndag 4 september. Läs mer om Peabs barntrafikskola.

5. Omställningslabbet

Här utvecklar och testar vi, genom workshops, samtal och prototypbyggen, olika idéer som kan bidra till Göteborgs omställning till en mer hållbar stad. Här finns även prototyperna Fri-Hänget och re:cover samt utställningen Show me don’t tell me av arkitektkollektivet raumlaborberlin.

Under finalen håller Prototyp Göteborg och deras samarbetspartners ett antal workshops i Omställningslabbet, se dessa workshops i Jubileumskalendariet.

Öppettider för Omställningslabbet:
Torsdag 31 augusti, klockan 10 – 16
Fredag 1 september, klockan 10 – 16
Lördag 2 september, klockan 10 – 22
Söndag 3 september, klockan 12 – 16

Läs mer om Omställningslabbet.

6. Mobil plantskola

Besök den tillfälliga plantskolan i Frihamnen! Här finns träd som väntar på att de ska planteras ut i olika projekt runt om i staden. Utomhus och öppet dygnet runt. Läs mer om de mobila plantskorna.

7. Husbåten Anna

Husbåten Anna, ankrad intill Flytevi, skapades 2022 – 2023 av Egnahemsfabriken, som en prototyp för småskaligt boende på vatten genom kollektivt byggande. Välkommen att kika in klockan 15 – 18, mellan torsdag 31 augusti och söndag 3 september. Läs mer om husbåten Anna.

8. Den marina kolonilotten Flytevi

En marin kolonilott är som en odlingslott på land fast i vattnet, och istället för till exempel morötter och gurkor så odlar man musslor och alger. Flytevi i Frihamnen är Sveriges första marina kolonilott och en framtidsprototyp som används för undervisning och forskning. På Flytevi testar vi vad som går att odla i Göta älv!

Läs mer om Flytevi och besök den marina kolonilotten under finalhelgen på Frihamnsdagarna.

9. The Wind Park

Kom och experimentera i den nya Vindparken i Frihamnen, en hyllning till vinden!

Öppettider för The Wind Park:
Fredag 1 september, klockan 10 – 16
Lördag 2 september, klockan 11 – 18
Se program hos The Wind Park.

10. The Breeze

The Breeze är en liten fabrik som under sommaren omvandlat plast från havet till 400 stänger.
Under finalen kommer dessa att byggas samman till en installation. Välkommen att delta!

Öppettider för The Breeze:
Fredag 1 september, klockan 10 – 15
Lördag 2 september, klockan 11 – 18
Söndag 3 september, klockan 11 – 18

Läs mer om The Breeze.

11. Flygande mattan

Den Flygande mattan är en tillfällig park där du kan fika, leka eller ta en paus. Utomhus och öppet dygnet runt. Läs mer om den flygande mattan.

12. Fjället

En hangout-skulptur av studenter från HDK-Valand och elever från Internationella Engelska Skolan. Utomhus och öppet dygnet runt.

13. Jubileumsbron

En prototyp av studenter från Chalmers, för att testa möjligheten att på sikt ha en träbro över Vallgraven i centrala Göteborg. Möjlig att provgå dygnet runt. Läs mer om Jubileumsbron.

Vad är Prototyp Göteborg?

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

${loading}