Till sidans huvudinnehåll
Fem vuxna och ett barn gräver med spadar i en grushög.
Första spadtaget för Åkeredsskolan togs av en elev på skolan tillsammans med tjänstemän och politiker från Göteborgs Stad och entreprenören Byggdialog. Foto: Hannah Björk

Glada barn och kärt återseende vid spadtag för Åkeredsskolan

Publicerad 30 augusti 2023

”Nu kommer barnen!” hördes någon av de vuxna säga som längtade att få sätta spaden i backen för nya Åkeredsskolan. In på byggarbetsplatsen tågade eleverna klassvis med sina lärare. Efter alla tal väntade belöningen – glass!

Markförberedelserna har visserligen pågått ett tag på tomten där Åkeredsskolan rivits och den nya större skolan ska byggas. Men ett spadtag kändes som en viktig milstolpe i den långa process där målet är en färdig skola för 570 elever i årskurs F-6 år 2025.

Efterlängtat spadtag 

Stadsfastighetsnämndens andre vice ordförande Mattias Tykesson, M, mindes hur han en gång var med som elev vid ett första spadtag för sin nya skola.

 Det är spännande och viktigt, och jag hoppas att ni också känner det, sa han vänd till de omkring 120 eleverna som var publiken. Det här är en viktig milstolpe och vi är glada och stolta över att få komma igång. Vi bygger en skola för er och för framtiden - för det är ni som är framtiden!

Även grundskolenämndens ordförande Viktoria Tryggvadottir Rolka, S, talade om lättnaden att skolan nu börjat byggas. 

 Äntligen! Tack alla ni som är med och gör det här möjligt.

Rektor Anders Höglund, som haft en hektisk tid med många praktiska frågor att lösa, var glad:

 Äntligen ska man börja bygga vår skola, många har väntat länge. Tänk att ni kommer få bli de första att få gå på vår skola sen!

Entreprenören Byggdialogs områdeschef Fabian Edeland blev igenkänd av en lärare från sin gamla skola – ett glatt återseende.

 Hon var väl inte förvånad över att jag var i byggbranschen, även om hon inte såg några tecken på det då, sa han med ett leende.

Elev styrde guldspaden

Så var det dags för grävandet. Den treskaftade guldspaden hanterades av Viktoria, eleven Luisa som representant för dem vi bygger för - eleverna, och Fabian. Det blev både ett andra och tredje spadtag.

Efteråt tågade otåliga elever med lärare tillbaka till sina klassrum i paviljongerna, där svalkande glass väntade.

 Information om byggprojektet hittar du på Göteborg växer: Åkeredsskolan — nybyggnad


${loading}