Till sidans huvudinnehåll
Bild på böcker av kinesiska författare
Visste du att vi har böcker på 70 olika språk? Under mars månad sätter vi fokus på kinesiska.

Lär dig om kinesiska på biblioteken i Göteborg under mars månad

Publicerad 28 februari 2025

Visste du att en av fem människor i världen talar någon form av kinesiska som sitt modersmål? I mars uppmärksammar vi på biblioteken i Göteborg de kinesiska språken. Här kan du hitta boktips, lära dig om tecknen i skriftspråket och öppna dörren till den kinesiska kulturen och historien. Välkommen in!

Kinesiska är en språkgrupp som består av flera olika språk, där mandarin är det officiella språket i Kina. Mandarin är också ett officiellt språk i Taiwan och ett av fyra officiella språk i Singapore.

Det skriftliga språket består av tecken. Varje tecken anger ordets betydelse, inte hur det uttalas. Därför kan samma text läsas på olika kinesiska språk. På 50-talet infördes ett förenklat skriftsystem för att hjälpa fler att lära sig läsa och skriva. Idag behöver du kunna ungefär 2000-3000 skrivtecken för att kunna läsa en vanlig tidning eller bok.

Andra perspektiv i den kinesiska litteraturen

Chen Lin jobbar som bibliotekarie på Backa bibliotek. Hon berättar att kinesisk litteratur är ofta starkt influerad av konfucianism, daoism och buddhism, vilket hon tycker kan ge nya filosofiska perspektiv på livet, moral och samhället. 

– Västerländsk litteratur tenderar ofta att ha en betoning på individens resa och psykologiska utveckling, medan kinesisk litteratur ibland fokuserar mer på kollektivet, historiska krafter eller samhällets påverkan på individen. Detta kan ge en helt annan upplevelse av berättande och vad som är centralt i en historia.

Både klassisk och modern kinesisk litteratur har en stark tradition av symbolik och metaforer. Naturen spelar ofta en central roll och många berättelser använder subtila bilder för att spegla känslor och samhällskommentarer, berättar Chen.

– Genom att läsa kinesiska författare kan man få en mer nyanserad bild av Kinas historia, samhälle och kultur – både i dess storslagna skala och i dess vardagliga detaljer, säger hon. 

Kinesiska på biblioteken i Göteborg

Böcker på kinesiska verkar vara populärt bland göteborgarna - de ingår årligen i de topp tio mest utlånade utländska språken. För att möta önskemålen köper vi löpande in nya böcker på kinesiska. 

Under mars finns flera roliga tillfällen att lära dig mer om det kinesiska språket och den kinesiska kulturen!

Workshop i kinesiskt skrivande på Backa bibliotek

Är du nyfiken på kinesiskt språk och skrift? Kom och delta i vår spännande workshop där du får utforska kinesiska skrivtekniker och kultur! För barn och unga från 10 år. 

Prova på kalligrafi med traditionell kinesisk pensel på Backa bibliotek 

Vill du uppleva kalligrafi med traditionell kinesisk pensel? En spännande aktivitet för alla åldrar - välkommen att prova på! 

Minifestival: Drakens dag på Stadsbiblioteket 

Kom till Stadsbiblioteket och upplev kinesisk kultur! Festivalen bjuder på massor av intressanta saker som dans, sång, musik och dräkter samt andra spännande aktiviteter för barn och vuxna. 

Läs mer om alla aktiviteter här.

Boktips från bibliotekspersonal

Drömmar om röda gemak av Cao Xueqin – en av de fyra stora kinesiska romanerna

Tänk dig en bok som tar dig med på en resa genom Qing-dynastins aristokratiska liv, där överflöd, kärlek och tragedi vävs samman till en oförglömlig berättelse. Det är precis vad du får med Drömmar om röda gemak (红楼梦, Hónglóu Mèng), en av Kinas mest hyllade klassiker och en av de fyra stora kinesiska romanerna. Cao Xueqin skapade detta mästerverk på 1700-talet, och det är så mycket mer än bara en roman – det är en spegel av samhället, en poetisk utforskning av mänskliga relationer och en gripande skildring av ödets nycker. 

Om du någonsin har undrat hur det var att leva i en värld av palats, trädgårdar och stränga samhällsnormer, är det här din chans. Historien kretsar kring familjen Jia, och framför allt den unge Baoyu, en drömmare med ett speciellt band till två kvinnor: den plikttrogna Baochai och den melankoliska Daiyu. Deras livsöden tar oss med på en berg-och-dalbana av känslor, där lycka och sorg går hand i hand. 

Cao Xueqins skrivande är så detaljrikt att det nästan känns som att du är där, i de där röda gemaken, och ser allt hända framför dig. Karaktärerna är så verkliga att du inte kan låta bli att bry dig om dem, och berättelsen är full av symbolik – naturen, drömmarna och de filosofiska tankarna får dig att reflektera över livet och dess förgänglighet. 

Men det är inte bara en vacker berättelse. Den är också en skarp kritik av det feodala samhället och hur det kvävde individens frihet, särskilt kvinnornas. Ja, det kan vara en utmaning att hålla reda på alla karaktärer och handlingar, men tro mig – det är värt det. När du väl kommer in i historien, kommer du inte vilja släppa den. 

Finns på svenska och kinesiska på biblioteken i Göteborg. 

/Chen Lin, bibliotekarie på Backa bibliotek


The Three-Body Problem av Liu Cixin – den förstadelenienepisk sci-fi-triologi

The Three-Body Problem (三体) av Liu Cixin är en science fiction-roman som tänjer på gränserna för vad genren kan vara. Det är den första delen i en episk trilogi som utforskar mänsklighetens möte med en utomjordisk civilisation – och de moraliska, filosofiska och vetenskapliga frågor som detta väcker. 

En fascinerande och tankeväckande berättelse-- Berättelsen utspelar sig delvis under Kinas kulturrevolution och hoppar sedan fram till modern tid, där en grupp forskare och militära ledare upptäcker att mänskligheten har varit i kontakt med en utomjordisk civilisation från ett planetsystem med tre solar – ett kaotiskt och oförutsägbart universum. 

Liu Cixin lyckas kombinera hård vetenskap med djupa existentiella frågor på ett sätt som få andra författare kan. Hans sätt att beskriva fysikens mysterier och teknologins möjligheter gör boken både lärorik och spännande. Särskilt fascinerande är den virtuella verkligheten som spelar en central roll i berättelsen – ett mystiskt spel som visar sig ha en koppling till de utomjordiska. 

Varför ska du läsa den? 

1. Intelligent och unik sci-fi – Det här är inte en typisk rymdopera med laserstrider och hjältar. Istället får vi en genomtänkt och ofta skrämmande vision av hur mänskligheten kan reagera på en existentiell kris. 

2. Vetenskap möter filosofi – För den som älskar att fundera över fysikens och universums stora frågor är boken en guldgruva. 

3. Annorlunda perspektiv – Många science fiction-berättelser kommer från västerländska författare, men här får vi en kinesisk synvinkel, vilket ger en annorlunda och berikande upplevelse. 

Men det är inte en bok för den som söker snabb action och enkla svar. Den kräver tålamod och en viss fascination för vetenskapliga teorier. Vissa partier kan kännas tunga, särskilt om man inte är van vid hård sci-fi, men belöningen är stor för den som ger sig hän. 

Mo Xiang TongXiu och Rou Bao Bu Chi Rou  - två populära fantasyförfattare

Jag har länge varit intresserad av Kina. Det är ett land med fascinerade historia, legender och folkhistoria. Jag har läst kinesiska i fem år och har bott i Kina en period där jag lärde känna kompisar som bor kvar där. När jag pratar med dem förstår jag att fantasy är stort i den kinesiska litteraturen, även om det förstås finns en uppsjö av genrer och författare. Därför vill jag passa på att tipsa om några fantasy-författare, plus en sci-fi-bok.

Mo Xiang Tong Xiu har bland annat skrivit en novellserie som finns översatt till engelska; Heaven Official’s Blessing. Den har också gjorts om till en populär serie (men där undvek man temat om homosexualitet).

Finns att låna på biblioteken i Göteborg.

Rou Bao Bu Chi Rou har också skrivit en novellserie jag gillade mycket: The husky and his White Cat Shizun. Även känd som 2ha, den omåttligt populära romanserien danmei/Boys' Love från Kina som inspirerade en multimediafranchise! Ett historiskt fantasiepos om en tyranns andra chans till livet och den kraftfulla kultiveringsläraren han inte kan få ur sig. Genom att massakrera sin väg till toppen för att bli kejsare av kultiveringsvärlden, lämnade Mo Rans grymma regeringstid honom med liten tillfredsställelse. Nu, efter att ha lidit sin största förlust, tar han sitt eget liv... Till sin förvåning vaknar Mo Ran i sin egen kropp vid sexton års ålder, år innan han någonsin påbörjade sina blodiga erövringar. Nu, som en novis lärjunge vid kultiveringssekten känd som Sisheng Peak, har Mo Ran en andra chans i livet.

Dessutom är det lite roligt att författarens namn på svenska kan översättas till Köttbulle som äter inte kött.

Finns att låna på biblioteken i Göteborg.

/Alexandra Frygner, bibliotekarie


${loading}