Till sidans huvudinnehåll
Vitt trähus i två våningar med gula knutar och en entrétrappa i sten
Den 25 februari öppnar Södra Skärgårdens Bibliotek i prästgården på Styrsö. Foto: Isabel Bernaards

Södra Skärgårdens Bibliotek flyttar in i prästgården på Styrsö

Publicerad 12 februari 2024

Den 25 februari inviger Södra Skärgårdens Bibliotek sina nya lokaler på Brattenvägen 48 på Styrsö. Biblioteket flyttar in i prästgården bredvid kyrkan, en charmig trävilla med högt i tak, kakelugnar i hörnen och en trädgård med plats för inspirerande aktiviteter.

– Vi ser verkligen fram emot att välkomna besökare till vårt nya bibliotek, säger Grethe Österberg, enhetschef för Södra Skärgårdens Bibliotek. Det är väldigt mysiga lokaler med kakelugnar, stora fönster och högt i tak. Dessutom blir vi mer tillgängliga nu; biblioteket ligger centralt på ön och en kort promenad från Styrsö-Bratten.

Lokalerna är något mindre än tidigare. Men för att kompensera planerar man att flytta ut delar av verksamheten till den vackra trädgården under sommarhalvåret. I trädgården äger även invigningen rum den 25 februari, när biblioteket bjuder in till musik, grillad korv, fika och festligheter klockan 12–15.

Person med ryggen mot betraktaren som står vid en bokhylla och läser en bok
Den 25 februari flyttar Södra Skärgårdens Bibliotek in i prästgården på Styrsö. Foto: Julia Åhall

– Vi vill vara en mötesplats för skärgårdsbor i alla åldrar och hoppas att de som bor här vill vara delaktiga i att skapa något som är speciellt för just det här biblioteket genom att bidra med sina idéer, kunskaper och intressen, säger Grethe Österberg. Vi kommer även att samarbeta med en rad andra aktörer, bland annat äldrekonsulent, BVC och hembygdsföreningen.

I och med öppningen får Södra Skärgårdens Bibliotek konceptet “meröppet”, vilket innebär att registrerade användare kan komma in i lokalen utanför de bemannade öppettiderna.

Program för invigningen den 25 februari

kl. 12–12.20 Mingel och samling

kl. 12.20 Eldshow med Elsa Näslund

kl. 12.30 Tal av Pär Johansson (S), ordförande i kulturnämnden; tal av Jonna Ulin, avdelningschef Göteborgs bibliotek och kulturhus; tal av Grethe Österberg, enhetschef Södra Skärgårdens Bibliotek; Pär Johansson klipper bandet till det nya biblioteket.

Paus för att påbörja tipspromenaden som går genom både trädgård och bibliotek.

Cirka kl. 13.15 Interaktiv musikshow med Per Umaerus: Låt oss göra låtar

Cirka kl. 13.45 Livemusik med bandet Skålte 

Cirka kl. 14 Fiskdamm för de yngre barnen

Under hela invigningen är Styrsöscouterna på plats för att sälja krabbelurer och för att grilla korven som biblioteket bjuder på. Det finns även kaffe och kakor till de vuxna och Mer-dryck till barnen.

Du hittar Södra Skärgårdens Bibliotek på Brattenvägen 48 på Styrsö. På Södra Skärgårdens Biblioteks webbplats kan du läsa mer om bibliotekets öppettider, service och kommande aktiviteter.

${loading}