Till sidans huvudinnehåll

Goteborg.se ligger nere på söndag 16 juni kl. 9-15

Senast uppdaterad: 14 juni 2024 klockan 10:33

På söndag 16 juni utför vi underhåll på goteborg.se. Det innebär att goteborg.se ligger nere ungefär klockan 9-15, men det kan bli klart tidigare. Vi hoppas att det inte skapar problem för dig och att du har möjlighet att besöka webbplatsen en annan tid.

Göteborgs historiska stadskärna - del 2

Publicerad 18 oktober 2023

"Ett skepp kommer lastat" är titeln på del 2 av miniserien Göteborgs historiska stadskärna. I det här avsnittet står Göteborgs hamn i centrum.


I dag finns tydliga fysiska spår ­– som kajer, kanaler och magasinsbyggnader - men det är bara en liten del. En hamnstad betyder också att människor och idéer kan röra sig över stads- och nationsgränserna.

Här får vi några svar på frågor som Vad användes kasinot till från början? Vad är så speciellt med Stora hamnen? Och varför ligger så palatsliknande byggnader just där? Var finns Sveriges historiskt viktigaste emigrantgata? Vilka församlingar har egna kyrkor i stadskärnan och vilken koppling har moder Svea till Italien? 

Den här gången är det museipedagog Håkan Strömberg från Göteborgs stadsmuseum som tar med Ulla Skoog på en tur.

Missade du första avsnittet  klicka här för att se alla avsnitt

Syntolkning: 
Ulla Skog åker båt tillsammans med Håkan Strömberg. Tillsammans fortsätter de att åka färja in till Stenpiren. Solen skiner när de tittar ut mot kajen. Historiska bilder visar Hamnkanalen. Flygbilder visar Ostindiska huset, Chalmerska huset, Synagogan och en skyskrapa på Stora Badhusgatan. Håkan och Ulla tar sig vidare till Postgatan där de pratar om emigranter. Historiska bilder visar Postgatan där uppklädda människor står och väntar utanför diverse butiker.
${loading}