Till sidans huvudinnehåll
Två kommunpoliser besökte trygghetsträff i nordöstra Göteborg. Här tillsammans med medarbetare i Göteborgs Stad.
Tobias, äldrekonsulent, tvåa från vänster och till höger om honom, Emelie, utvecklingsledare trygghet, i nordöstra Göteborg. Här tillsammans med invånarguide till vänster, fixare och kommunpoliser. Foto: Suzanne Dahlin

Samarbete i nordost för ökad trygghet hos seniorer

Publicerad 29 maj 2024

Bedrägerier via mejl, sms och telefonsamtal ökar kraftigt och äldre är en utsatt målgrupp för bedragarna. Men det finns också en oro för att gå ut om kvällarna. I nordöstra Göteborg är arbetet igång för att öka tryggheten hos seniorer.

Emelie Nyström, utvecklingsledare trygghet i socialförvaltning Nordost, Tobias Widberg och Susanne Andreasson, äldrekonsulenter i äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, samarbetar för att bidra till känslan av trygghet hos seniorer i nordöstra Göteborg. Det första steget i samarbetet blev att bjuda in till informationsträffar med bland annat polisen.

Trygghet är en viktig fråga och Tobias, Emelie och Susanne vill erbjuda information på många olika sätt. Möjligheterna att själv hitta information till exempel på internet ser olika ut, menar de och hur man tar till sig information via text varierar.

Det ger någonting mer när man får chansen att få ett ansikte på till exempel våra kommunpoliser. Möjligheten att ställa frågor är också sådant som gör väldigt stor skillnad, säger Tobias.

Två seniorträffar med fokus trygghet

Nu har Tobias, Emelie och Susanne genomfört två träffar med tema trygghet för seniorer, en i Angered och en i Kortedala. De har ambitionen att tillsammans fortsätta trygghetssatsningen och bjuda in till fler träffar på temat trygghet med olika aktörer som föreläsare.

De aktörer vi bjöd in var också väldigt positiva till att delta på träffarna, säger Emelie

I Angered var det Polis, Räddningstjänst, Västtrafik och Stödcentrum för brottsutsatta som var på plats och hela 55 seniorer slöt upp för att lyssna och ställa frågor.

De flesta var mest intresserade av vad Polis, Räddningstjänst och Stödcentrum hade att informera om. Vad jag kunde fånga upp är en oro att gå ut på kvällarna. En del hade inte varit i de nya lokalerna här på Seniorhörnan, så de passade på att både lyssna på föredrag och kolla in de nya lokalerna, säger Susanne Andreasson.

Polisen berättade om hur du skyddar dig mot bedrägerier

Bedrägerierna ökar och äldre är en särskilt utsatt målgrupp. Jonas Borgström är kommunpolis och är en av aktörerna som har kommit till den första trygghetsträffen på Kortedala Forum. Han är där för att informera om hur man kan skydda sig från bedragare som kan försöka lura till sig pengar.

Vanligt är att bedragarna hör av sig på telefon, via sms eller mejl och utger sig för att vara någon annan, till exempel en släktning som är i penganöd. Personen kan också säga sig ringa från banken och be dig logga in via bank-id.

Gör inte det, och klicka inte på några länkar om du får ett sms eller mejl som uppmanar dig till det, säger Jonas Borgström.

Andra vanliga bedrägerier är så kallade romansbedrägerier där bedragaren först försöker bygga upp en relation via sociala medier men snart ber dig om hjälp med pengar. Det finns också investeringsbedrägerier där du lockas investera i bitcoins, en digital valuta, och identitetsbedrägerier där personen fått tag i ditt personnummer och beställer varor till sig själv som du får betala.

Lär dig stå emot bedragarnas knep. Känner du oro inför en situation, tveka inte att stänga dörren eller lägga på luren, säger Jonas Borgström.

Fler tips:

Om någon ringer på dörren:

  • Om någon ringer på dörren, kontrollera att personen är den som den utger sig för att vara och släpp inte in okända.
  • Om du köper något, be om faktura. Inget seriöst företag som besöker dig i hemmet tar betalt på plats.

Om du är på internet:

  • Identifiera dig aldrig med bank-id eller lämna ut dina koder på uppmaning av någon annan.
  • Klicka aldrig på länkar som kommer via e-post eller SMS, särskilt om du inte känner igen avsändaren.

På stan:

  • Håll för med handen när du knappar in pinkoden till ditt bankkort
  • Var uppmärksam när du handlar. Någon kan försöka ta ditt kort.
  • Förvara inte pinkoden tillsammans med ditt bankkort i plånboken.

Anmäl bedrägerier till polisen

  • Kortbedrägeri går att anmäla på webben, om du har svenskt personnummer eller samordningsnummer.
  • För övriga bedrägerier behöver du ringa 114 14 eller besöka en polisstation.
  • Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen snabbt behövs på plats.

Läs mer:

Bedrägeri | Polismyndigheten (polisen.se) Polisens sida om vanliga bedrägeriförsök, hur du kan skydda dig och hur du anmäler om du blivit utsatt.

Så undviker du att bli lurad på nätet - Göteborgs Stad (goteborg.se) Här finns några tips på hur du kan skydda dig.

Stödcentrum för brottsutsatta - Göteborgs Stad (goteborg.se) tel:+4620520530 Om du blir utsatt för ett brott kan det väcka många olika tankar och känslor som kan vara svåra att hantera. Stödcentrum för brottsutsatta är en samtalsmottagning för dig som bor i Göteborg och har blivit utsatt för brott. Det kostar inget och du kan vara anonym om du vill. Även du som är närstående till en brottsutsatt eller du som är vittne till ett brott är välkommen.

Mötesplatser för seniorer - Göteborgs Stad (goteborg.se) Här finns aktiviteter runt om i hela Göteborg för många olika intressen. Titta in på något av dem och ta del av programmet.

${loading}