Till sidans huvudinnehåll
Vy över Jubileumsparkens nybyggda bastu.
Under sommaren kan besökare vara med och testa bastun i Jubileumsparken. Foto: Exploateringsförvaltningen

Testa bastun i Jubileumsparken i sommar

Publicerad 8 juli 2024

Under jubileumsfestivalen i juni 2023 öppnade och invigdes Jubileumsparken, även om en liten men efterlängtad del återstod – en ny bastu. Nu är den klar och öppnar för att testas.

Föregångaren och prototypen ”Allmänna bastun”, som öppnade 2015, blev snabbt ett uppskattat besöksmål. Det säregna utseendet och placeringen i älven har också gjort den till ett välkänt landmärke, inte bara lokalt utan även nationellt och internationellt.

– Därför har vi varit angelägna om att bygga en bastu som ser ut som prototypen, både exteriört och interiört, men med en standard som klarar det utsatta läget och att användas över lång tid, säger projektledare Amelie Sandow, exploateringsförvaltningen.

Provperiod för att testa och utvärdera

Från och med tisdag 9 juli fram till slutet av sommaren kommer bastun att vara öppen för att testa funktion och användning.

–  Vi behöver en provperiod dels för att testa den nya byggnaden, dels för att samla in önskemål och tankar från besökarna om hur den ska användas på bästa sätt, förklarar Amelie Sandow.

Bastuvecka och invigning under sensommaren

Varje bastupass kommer att vara cirka 20 minuter och antalet platser är begränsat till 25 personer åt gången.

–  Eftersom detta är en testperiod kan det innebära förändringar i öppettider och bastupass med kort varsel. Det är bra att ha beredskap för det som besökare, poängterar Ia Kjellsdotter från föreningen Passalen som ansvarar för aktiviteterna i parken, och passar samtidigt på att hälsa alla som vill testa bastun varmt välkomna.

Under sensommaren, efter att testperioden är över, kommer en vecka fylld med bastuaktiviteter och en officiell invigning att arrangeras.

Vill du vara med och testa bastun?

Under provperioden kan du ibland behöva boka en plats i bastun, och ibland är det drop-in som gäller.

Läs mer om bastun, öppettider, bokning och trivselregler på Jubileumsparkens webbplats.


${loading}