Till sidans huvudinnehåll
Utsiktstornet på en höjd i Hökälla naturområde. Foto: Stadsmiljöförvaltningen

Nu tas utsiktstornet ”Nuet” i Hökälla ner

Publicerad 21 december 2023

År 2017 skapades konstverket och utsiktstornet ”Nuet” av konstnären Jens Thomas Ivarsson när staden smyckades på sju platser med installationer kopplade till landskapet och naturen. Konstverket var tänkt att stå kvar till stadens 400-årsfirande 2021 och bygglovet förlängdes efter att firandet sköts fram.

Det 14 meter höga tornet med en byggställning i stål täckt av trä var redan från början inte byggt för att finnas på platsen permanent. Därför måste det nu tas ner före det blir osäker att vistas i. Nedmontering kommer att ske i början av januari 2024. I februari går det gällande bygglovet ut.

Träet i monumentet är i dåligt skick och kommer gå till återvinning men byggnadsställningen kommer plockas ner och läggas ut i Göteborgs Stads interna sida för återbruk, så att någon annan verksamhet förhoppningsvis kan använda den. 

Land Art med tillfälligt bygglov

År 2017 smyckades staden bland annat med naturkonstverk på sju platser offentliga platser när Göteborg Stad satte fokus på en grönare skönare stad med en jubileumssatsning inför 400-årsjubileet. Nuet var en av de sju naturkonstverk på offentliga platser. Land Art är en konstform som tar avstamp i landskapet och använder naturen som källa. ”Nuet” var det enda konstverk som besökarna inte bara kunde betrakta utan även fysiskt gå upp i.


${loading}