Till sidans huvudinnehåll
Person i glasögon, vit skjorta och blå jeans mot en grå bakgrund
Cecile Pin har hyllats för debutromanen "Vandrande själar" (2023) om vietnamesiska båtflyktingar. Den 24 maj besöker hon Stadsbiblioteket. Foto: Ariane Lebon

Två internationella författare till Stadsbiblioteket i maj

Publicerad 2 maj 2024

Sedan 2010 är konceptet Internationell författarscen, där författare från hela världen möter svenska kulturpersonligheter, ett uppskattat inslag i Stadsbibliotekets program. I maj kan du lyssna till Irene Solá (Spanien) och Cecile Pin (Frankrike/USA).

Katalansk bästsäljare om folktro, häxprocesser och flyktvägar

Jag sjunger och bergen dansar (2019) är Irene Solás andra roman och den har gjort stor succé över hela världen. Boken har belönats med olika litteraturpriser, översatts till tjugofem språk och blivit såväl teaterpjäs som symfoni.

Romanen har inte en traditionell berättarröst, utan vävs ihop av olika perspektiv – kvinnornas, de mytologiska varelsernas, hundens och rådjurets, för att nämna några. De små byarna i bergskedjan Pyrenéerna är centrala i berättelsen:

– Jag ville skriva om häxprocesserna. Och om hur Pyrenéerna var en flyktväg för tusentals människor efter att Franco vunnit inbördeskriget. Sedan insåg jag att jag också kunde använda mig av den lokala folktron och legenderna för att bygga upp min berättelse, förklarar Irene Solà för Bokförlaget Tranan.


"Jag sjunger och bergen dansar" (2019) är en roman med flera olika berättarröster, som utspelar sig i små bergsbyar i Pyrenéerna. Foto: Ignasi Roviro

Den 7 maj kommer Irene Solà till Stadsbibliotekets hörsal, för ett samtal med Yukiko Duke, kulturjournalist och författare.

Ger röst åt vietnamesiska båtflyktingar

Cecile Pins hyllade debutroman Vandrande själar kom ut i mars 2023 och har redan översatts till en lång rad olika språk. I boken får vi följa tre föräldralösa syskon som lämnar Vietnam efter kriget, landar i Margaret Thatchers Storbritannien och måste bygga upp sina liv från grunden. Den yngste brodern Dao, som avlidit, följer med genom romanen och kommenterar händelserna.

– Boken är delvis inspirerad av min mammas familjs historia. De var vietnamesiska båtflyktingar som bosatte sig i Frankrike. Jag ville placera händelserna i Storbritannien eftersom jag insåg att det fanns väldigt få böcker som utforskar den vietnamesiska diasporan i detta land som har varit mitt hem i nästan tio år, säger Cecile Pin till stiftelsen Women’s Prize Trust.


I Cecile Pins "Vandrande själar" (2023) får vi följa vietnamesiska båtflyktingar efter kriget, en berättelse som hämtat inspiration från hennes egen familjehistoria. Foto: Ariane Lebon

Cecile Pin växte upp i Paris och New York. Som artonåring flyttade hon till London för att studera filosofi och började sedan arbeta på bokförlag. Hon skriver för tidskriften Bad Form Review och har vunnit och nominerats till flera litterära priser.

Den 24 maj kommer Cecile Pin till Stadsbibliotekets trappscen, för ett samtal med den svensk-kurdiske författaren och affärsjuristen Agri Ismaïl. Samtalet är på engelska.

OBS! Den planerade programpunkten med Maria Kjos Fonn, den 16 maj, har blivit inställd.

${loading}