Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen
Två personer i varseljackor drar av stora pappers från en tegelvägg, så att Lisa Larssons konstverk kikar fram.
Konstverket Cirkus skapades av Lisa Larson 1956, och har bevarats under lager av papper och plywood under renoveringen av Lundbyskolans aula och foajé. Foto: Hannah Björk, stadsfastigheter

Lisa Larson-konstverk såg dagens ljus igen

Publicerad 16 januari 2023

”Den är jättefin, ännu mäktigare i verkligheten än på bild!” Projektledaren för konst, Laila Ekefäll, synar Lisa Larson-reliefen noggrant när den avtäcks efter två år bakom plywood och papper för att inte skadas vid renoveringen av Lundbyskolans 1950-talsaula.

I foajén till aulan har konstverket Cirkus av keramikern Lisa Larson varit övertäckt under tiden som byggnaden renoveras och byggs om. Nu har den återigen sett dagens ljus, och skicket var precis som när den täcktes för.

- Den är i fint skick och man känner igen en del figurer som har kommit igen senare i hennes produktion, som lejonen och girafferna, säger Laila Ekefäll som är stadsfastighetsförvaltningens projektledare för konst.

Nu ska en konstkonservator inspektera och föreslå renovering. Konstverket behöver tvätt och lite ny fog där den lossat. De glaserade ytorna är i bra skick. 

Cirkus, som den cirka sex meter breda och två meter höga reliefen heter, var keramikern Lisa Larsons första offentliga konstverk 1956. Två år innan hade hon sin första utställning på Röhsska museet i Göteborg, där legendariska formgivaren på Gustavsbergs porslinsfabrik – Stig Lindberg – fick upp ögonen för den unga konstnären.

Folkkär konstnär

15 000 kronor betalade Göteborgs Stad för utsmyckningen i aulans foajé. Det motsvarar 238 000 kronor i dagens penningvärde. Lisa Larson, som fyller 92 i år, har nått stora framgångar med sina folkkära figurer som blivit åtråvärda samlarobjekt inte bara i Sverige. I Japan är hon välkänd och verken visas inte bara på museer och utställningar, utan även i designsamarbeten med klädtillverkare.

- Det här verket är ett av få större offentliga konstverk som Lisa Larson gjort, så den är väldigt unik och vi är väldigt glada över att den gick att bevara med aulan. Större konstverk finns även på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Nacka sjukhus. I foajén till Lundbyskolans aula kommer den att vara i blickfånget vid framtida arrangemang, menar Laila.

I en intervju med Göteborgs-Posten 2022, minns Lisa Larson tiden i Göteborg som lycklig:
”Jag har aldrig bott i en annan stad där jag trivts så bra. Det var en fantastisk miljö i Göteborg och livet där var väldigt inriktat på konst och utbildningen. Vi hade fina lärare.”

Flera konstverk i nya skolan

På Lundbyskolan, som ska dra igång sin verksamhet höstterminen 2024, kommer Lisa Larson-reliefen att inspirera de konstnärer som fått i uppdrag att göra nya utsmyckningar till de nybyggda delarna.

- I elevkaféet ska Mia E Göransson skapa en relief och keramikern Karin Auran Frankenstein gör ett större konstverk utvändigt. Övriga konstnärer med uppdrag är Olof Marsja och Sissi Westerberg.

Två konstverk ska återinstalleras; ridån i aulan av Helene Wedel och skulpturen Tecken på fasad av Willy Örskov som flyttas till aulans södra fasad.

Om 1 % konst:

Enprocentregeln betyder att en procent av investeringen för större om- och nybyggnadsprojekt går till offentlig konst. Oavsett vem du är eller var du bor ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. För mer info om enprocentsregeln och övrig offentlig konst i Göteborg Stad se Göteborg konst https://goteborgkonst.se/

Se filmen om Cirkus

Se filmen från när Lisa Larson-konstverket Cirkus avtäcktes.


${loading}