Till sidans huvudinnehåll
Jättealm vid Näckrosdammen Foto: Christina Petersson
I höstas genomförde stadsmiljöförvaltningen en inventering av almarna i centrala Göteborg för att se hur många av träden som är drabbade av almsjuka. Foto: Christina Petersson

Många träd drabbade av almsjukan i centrala Göteborg

Publicerad 24 februari 2025

Nu är inventeringen av almarna i centrala Göteborg klar. Den visar att de flesta träden har drabbats av almsjuka. Vi kommer därför att börja ta ner de träd som är mest drabbade.

Resultat från inventering

Under hösten 2024 undersöktes 946 almar i centrum, Majorna, Linnéstaden, Örgryte, Härlanda, Lundby och Biskopsgården. Av dessa var 720 träd, alltså 76 procent, smittade av almsjukan. Endast 226 träd var friska. Cirka en tredjedel av almarna är redan döda eller allvarligt sjuka. 107 träd kommer nu att tas ner, vilket kommer att påverka stadsmiljön och trafiken.

När tas träden ner?

Nedtagningen av de mest drabbade almarna är planerad mellan februari och maj. Arbetet kan dock påverkas av fåglarnas häckningsperiod, som börjar i april. Om ett träd har ett bo med häckande fåglar, väntar vi med att ta ner det tills häckningen är klar. För att gynna biologisk mångfald kommer 45 träd att lämnas som högstubbar.

Särskilt skyddsvärda träd

21 av de 107 träden är skyddade enligt detaljplanen och kräver marklov för att tas ner. 61 träd står i en biotopskyddad allé och ska tas ner med djup stubbfräsning för att underlätta återplantering på samma plats. Dessutom kommer tolv drabbade almar i Trädgårdsföreningen att fällas. Vissa av träden är jätteträd och klassas därmed som särskilt skyddsvärda, vilket kräver tillstånd från länsstyrelsen innan de kan tas bort.

Återplantering under 2026

Stadsmiljöförvaltningen arbetar med en plan för återplantering. De träd som tas ner ska ersättas med nya, antingen på samma plats eller i närheten. Återplanteringen startar 2026, och målet är att plantera olika trädarter för att skapa variation och för att minska risken att många träd drabbas av sjukdom samtidigt. I vissa fall kan återplanteringen ta längre tid för att säkerställa att den sker på ett långsiktigt hållbart sätt.

Målsättningen är friska träd och en säker stad där vi skapar förutsättningar för att stärka den biologiska mångfalden och bevara våra grönområden.

Ny inventering sommaren 2025

I sommar planeras en ny och betydligt mer omfattande inventering där hela stadens almbestånd ska inventeras.

Fakta: Almsjukan

Almsjuka är en svampsjukdom som drabbar almar. Svampen gör att träden inte kan ta upp vatten, vilket leder till att de vissnar och dör. Sjukdomen sprids oftast genom almsplintborren, en skalbagge som för med sig svampsporer från träd till träd. Den kan också spridas genom att trädens rötter kommer i kontakt med varandra.

Tecken på almsjuka syns vanligtvis mellan juni och september, då bladen börjar gulna och torka. När ett träd smittas kan det dö inom en växtsäsong. Vid tidiga tecken kan man beskära trädet kraftigt. Om sjukdomen är allvarlig, bör trädet tas ner snabbt för att hindra smittspridning.

${loading}