Till sidans huvudinnehåll

”Det är väldigt roligt att jobba i fritidshem”

Publicerad 12 juni 2023

Nancy Thanomsup har studerat utbildningen Pedagog i fritidshem på Yrgo. Nu är hon anställd på Rambergsskolan, samma skola där hon gjorde sin praktik. - Vinsterna i att anställa en student från utbildningen är att du får en medarbetare med bred kompetens och förståelse för fritidshemmets uppdrag, säger rektor Joachim Wadström.

Yrkeshögskolan blev en smidig väg till drömyrket

Nyligen har den första kullen studenter från Pedagog i fritidshem tagit sin examenNancy var en av de som började sina studier 2022. Ett och ett halvt år senare är hon klar med utbildningen och har anställning på en skola.

- Jag visste att jag trivdes med att jobba med barn. Jag var intresserad av att studera på universitet, men ville inte studera så länge för att snabbt komma in i arbetslivet. Så när jag hittade Yrgos utbildning, som bara är ett och ett halvt år och innehåller mycket praktik, kändes det väldigt bra.

Praktiken skapar ett positivt kunskapsutbyte

På Rambergsskolan fortsätter de att ta emot studenter. Just nu har de fyra studerande från Yrgos utbildning som följer pedagogerna i verksamheten.

- Det bästa med att ta emot studerande är att man får en förståelse för vilka kunskaper de studerande tar med sig in, men också att kunna påverka vilka kunskaper de får med sig från praktiken utifrån att koppla dem mot erfarna lärare i fritidshem. Vi från skolan får alltså möjlighet att finslipa de studerandes kunskaper utifrån vad vi ser är viktigt för att klara uppdraget. Vi vill ju att de ska komma tillbaka och söka en tjänst hos oss senare, säger Joachim Wadström, rektor på Rambergsskolan.  

Dessutom märker biträdande rektor Linda Kollin på Rambergsskolan att det blir mer fokus på undervisningen i fritidshemmet tack vare de kunskaper som studerande från Yrgos utbildning har med sig.

- Att de studerande på Yrgo redan vid utbildningen får med sig kunskaper utifrån styrdokumenten gör att undervisningen får en framträdande roll, vilket jag som biträdande rektor upplever är oerhört positivt för kvaliteten i fritidshemmet.

Bra komplement till behöriga lärare i fritidshem

Studerande på Yrgos utbildning Pedagog i fritidshem blir inte behöriga lärare i fritidshem. Men Nancy Thanomsups erfarenheter är att hennes kunskaper från utbildningen samspelar bra med lärare i fritidshem.  

- Jag tror att det gör mycket för en behörig lärare i fritidshem att ha en utbildad pedagog i arbetslaget. Yrkena kompletterar varandra genom att kompetensen höjs. Det kan vara belastande att alltid ha det största ansvaret för verksamheten och har du någon som du inte behöver förklara grundläggande saker för blir det lättare.

${loading}