Till sidans huvudinnehåll

Att pyssla med kameliorna är att förvalta ett kulturarv

Publicerad 22 februari 2024

När vintervädret i Göteborg är som tråkigast blommar kameliorna för fullt i Palmhuset. Då får Stephan Hammar, trädgårdsmästare på stadsmiljöförvaltningen, många frågor om den ömtåliga växten.

Varför har kameliorna en egen avdelning?

– Kameliorna har funnits i Palmhuset sedan det invigdes 1878. Det var dåvarande direktören för Trädgårdsföreningen, Georg Löwegren, som såg till att Göteborg hängde med i dåtidens stora trend. Under 1800-talet var kamelian jättestor, i början fick man betala fantasisummor för en enda planta.
Camelliasläktet består av närmare 300 arter. I dag finns totalt drygt 70 exemplar fördelat på 45 namnsorter i Kameliahuset. Det är en ganska kinkig växt som kräver sval vinterförvaring – mellan åtta och tolv grader – och hög luftfuktighet.
Blomningen är väldigt uppskattad av besökare. Känns det lite glåmigt med snöblandat regn och 20 sekundmeter i vindbyarna – då är det bara att slinka in hit.

Hur är din egen relation till blomman?

– Det är roligt att få förvalta ett sådant kulturarv. Både för att kamelian har stark koppling till Trädgårdsföreningen som park, men också för den historiska vurmen kring blomman. Kamelian är en superfin blomma som sprider mycket glädje – men den kräver också mycket pyssel.

Mer information

Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Parken ingår i stadsmiljöförvaltningens uppdrag. Varje år arrangeras Kameliadagarna som 2024 pågick mellan 3 och 11 februari. Läs mer om Kameliahuset.

${loading}