Till sidans huvudinnehåll
Danska flaggor på rad på en fasad
I juni står danska och dansk litteratur i fokus under rubriken "Månadens språk". Foto: Håkan Dahlström (CC Attribution 2.0)

Månadens språk på biblioteken: danska

Publicerad 3 juni 2024

Visste du att biblioteken i Göteborg har böcker på 70 olika språk? Varje månad lyfter vi fram ett av dem lite extra under rubriken ”Månadens språk” här på goteborg.se, i våra sociala kanaler och på bibliotekens hyllor. I juni vänder vi blicken mot grannlandet i sydväst – Danmark.

Böcker på flera språk – en viktig del av verksamheten

Att erbjuda böcker på många olika språk är en viktig del av bibliotekens verksamhet. Målgruppen är bland annat personer som vill läsa på sitt modersmål och de som lär sig ett nytt språk – eller vill hålla liv i sina gamla skolspråk.

Varje år köper biblioteken gemensamt in 15 av de mest efterfrågade språken, och håller koll på vilka titlar som lånas för att möta efterfrågan. Förutom utlåningsstatistiken är göteborgarna en stor tillgång i arbetet, berättar Daria Gaydur, som jobbar med att köpa in böcker på olika språk.

– Göteborgarna har expertkunskap vi inte har inom olika språk, de kan berätta till exempel att ”det här är vår Strindberg” och det är väldigt värdefullt för oss. Alla är välkomna att lämna inköpsförslag! Även om vi inte kan köpa in allt så kan vi ofta beställa från Mångspråkiga lånecentralen.


På biblioteken i Göteborg finns böcker på 70 olika språk. Här ser vi avdelningen för olika språk på Angereds bibliotek.

"Månadens språk" sätter fokus på mångfalden

Under rubriken ”Månadens språk” berättar vi om böcker och författare på ett av alla de språk som finns att låna. Du kan ta del av tipsen här på goteborg.se, i våra sociala kanaler och runt om på våra bibliotek. Vi ger även tips om titlar från språkområdet som finns översatta till svenska. I juni sätter vi fokus på danska och dansk litteratur.

Varför just danska? Jo, den 5 juni firas Danmarks nationaldag (Grundlovsdagen). Dessutom finns det många låntagare som lämnar inköpsförslag om nya danska titlar och under våren har vi köpt in några aktuella romaner. Nu vill vi passa på att lyfta dem, tillsammans med alla danskspråkiga böcker som redan finns på våra bibliotekshyllor.

Nyinköpta böcker på danska

Här nedanför listar vi några av de böcker på danska som vi köpt in under våren. Vi länkar även vidare till titlar som finns översatta till svenska.

Hafni fortæller (2023) av Helle Helle

Helle Helle är en av Danmarks mest populära författare. Hennes böcker har översatts till 22 språk och belönats med en lång rad olika priser. Hon har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris flera gånger, även för Hafni fortæller som kom ut i september 2023. I motiveringstexten skriver juryn: ”En roman om kris och om fall, om livsvilja, främmandegörande, om frihet, skuld och skam och förväntningarnas konsekvenstunga blick. Rätt och slätt en roman om hur man är till.”


Helle Helles senaste roman "Hafni fortæller" har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.

Den nya romanen är inte översatt till svenska men vi har flera andra hyllade och omtyckta böcker av Helle Helle på svenska, till exempel genombrottsromanen Rödby-Puttgarden (2003) och BOB (2021).

Resten af sommeren (2024) av Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby har arbetat många år som förlagsredaktör, journalist, litteraturkritiker och översättare. Dessutom har hon varit medförfattare till olika faktaböcker om moderskap, ålderdom och skilsmässa. 2016 debuterade hon som skönlitterär författare med novellsamlingen Jubilæum som följdes av två romaner.


Lotte Kirkebys nya roman "Resten af sommeren" fick fem stjärnor i Jyllands-Posten.

I januari 2024 kom Kirkebys tredje roman Resten af sommeren – som skildrar vad som händer i en familj när föräldrarna separerar. Jyllands-Posten gav boken fem stjärnor och skrev: ”Lotte Kirkeby har […] utmärkt sig med sin unika förmåga att skildra det stora i det lilla. Resten af sommeren är inget undantag." (redaktörens översättning)

Tolk (2024) av Maja Lee Langvad

Maja Lee Langvads författarskap fokuserar på teman som identitet, adoption och integration. Hon är född i Seoul, uppvuxen i Danmark och debuterade 2006 med diktsamlingen Find Holger Danske. Hennes böcker har vunnit flera litterära priser och hon har även ägnat sig åt allt från performance till videokonst, koreografi och musik.


Maja Lee Langvald skriver om identitet, adoption och integration. Nu är hon aktuell med romanen "Tolk" (2024).

I maj 2024 släppte hon romanen TolkFörlaget beskriver den som ”en tragikomisk familjeberättelse om kärlek, queerness och svårigheten i att prata med varandra”. Den är inte översatt till svenska, men vi har flera andra böcker av Maja Lee Langvald på svenska, bland andra Hon är arg (2016) och Dagar med galopperande hjärtklappning (2019).

Barbar [Tavshedens objekt] (2023) av Amina Elmi

Den här kraftfulla diktsamlingen är Amina Elmis debut och vi har köpt in den tack vare ett förslag från allmänheten. Elmi har tilldelats flera litterära priser för Barbar [Tavshedens objekt] och i september kommer den även på svenska.


Amina Elmis debut "Barbar [Tavshedens objekt]" (2023) kommer i svensk översättning i höst.

Amina Elmi blandar danska med somaliska och engelska i sina dikter om att befinna sig i två länder på samma gång, utan att höra hemma i något av dem. Hon skriver om sorgen efter en avliden far, lesbisk kärlek och om att leva som muslim i Danmark idag.

Kongeord – Frederik 10. fortæller til Jens Andersen (2024) av Jens Andersen

Tre dagar efter tronskiftet i Danmark släpptes den här uppmärksammade boken, där Danmarks nye kung berättar om sina tankar kring kungatiteln, sitt förhållande till dansk historia och sin egen livsresa. Även den här boken har vi köpt in tack vare inköpsförslag från göteborgarna.


I boken "Kongeord" berättar Danmarks nye kung Frederik 10. om livet som monark.

I bibliotekskatalogen Gotlib hittar du böcker, e-böcker och ljudböcker på många olika språk. Besök den här sidan där vi har samlat nyinköpt litteratur på månadens språk (danska) och den här sidan där du hittar all nyinköpt utländsk litteratur. Du kan också söka och filtrera på språk i bibliotekskatalogen Gotlib.

Har du ett inköpsförslag? På sidan Lämna inköpsförslag hittar du mer information och länk till ett formulär du kan fylla i.

${loading}